Kvůli letošní třetí etapě opravy byla oblíbená, více než 150 let stará rozhledna prakticky celou turistickou sezónu uzavřena.

„V třetí etapě jsme opravili tubus rozhledny, balkonky, na ochozu nainstalovali nové dveře, aby do věže nezatékalo, utěsněné jsou také spáry," vyjmenovává letošní zásahy do rozhledny jílovský starosta Miroslav Kalvas.

Letošní část oprav vyšla na více než dva a půl milionu korun a byla tak letošní největší jílovskou investicí.

Řada turistů si ale stěžovala, že město nechalo zavřít rozhlednu přes léto. Jenže radnice jinou možnost neměla. Sněžník je více než 700 metrů nad mořem a panují na něm horské podmínky. Zima tak přichází mnohem dříve než do nížeji položených částí regionu, navíc je vrchol stolové hory větrné místo. To vše by opravu v zimních měsících znemožnilo.

V předchozích etapách opravou prošla například elektroinstalace, podesta rozhledny nebo vstupní portály a dveře u paty rozhledny.

„Na opravy se nám podařilo získat dotaci 450 tisíc korun. Drtivou většinu nákladů jsme ale uhradili 
z našeho městského rozpočtu," dodává starosta Kalvas.

První návštěvníci mohli po letní pauze vystoupat na rozhlednu o uplynulém víkendu. Při příležitosti otevření rozhledny uspořádalo město ve spolupráci s jílovskými hasiči soutěž ve vyběhnutí na vrchol třicetimetrové rozhledny.

Srdce kamenné dámy, tedy 173 schodů rozhledny na Děčínském Sněžníku, zdolal hasič Tomáš Sobecký z Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje za dvě minuty a devatenáct vteřin. Na druhém místě skončil David Pavlát reprezentující Jednotku sboru dobrovolných hasičů Horní Žleb s časem dvě minuty a dvacet pět vteřin, bronzovou medaili, s časem dvě minuty třicet vteřin, nakonec získal Luboš Adamec 
z Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje.

Odpolední program nepokazilo ani počasí. Na Sněžník dorazila více než stovka návštěvníků, dobrou náladu navodila country kapela Harcovníci a děti si užily airsoftovou střelnici, lanovou dráhu či kolo štěstí.

„Soutěž uspořádáme i příští rok. Ale vybereme kvůli počasí vhodnější termín. Pravděpodobně na přelomu prázdnin a září," doplňuje starosta Miroslav Kalvas.

Sněžnická rozhledna je otevřena celoročně, pouze během zimních měsíců je její provoz omezen na vybrané dny. Od listopadu do března je tak možné se rozhlédnout po velké části okresu Děčín a části ústeckého okresu pouze o víkendech a svátcích.

Láká také fotografy. Za příhodného počasí je možné vidět i Ještěd. Při mlze, hustém dešti nebo námraze je věž rozhledny kvůli bezpečnosti uzavřená.

ROZHLEDNA SNĚŽNÍK. Rozhledna na Děčínském Sněžníku vyrostla již v roce 1864. O dva roky dříve byla výrazná stolová hora zařazena mezi důležité body pro triangulaci. Rozhodovalo se mezi několika možnostmi, jak zajistit z hory výhled – udělat hvězdicovitý systém průseků, nechat postavit dřevěnou nebo kamennou věž. Nakonec zvítězila poslední varianta. Rok po dokončení stavby věže, v roce 1865, byl u paty rozhledny otevřen kamenný hostinec. Sněžník se v srpnu roku 1936 zapsal do československých dějin. Poprvé zde totiž na území Československa byl zachycen televizní signál. Stalo se tak během letní olympiády v Berlíně, prvenství si připsal profesor tehdejšího Městského technického učiliště, dnes Střední průmyslové školy na Letné, Matthias Färber.
V roce 1971 se rozhledna dočkala první větší opravy. Postarali se o ni horolezci, kteří zavěšeni na laně spárovali mezery mezi kameny. V roce 1992 začala velká rekonstrukce rozhledny, která vyšla na dva miliony korun a trvala dva roky. Rozsáhlá oprava rozhlednu zachránila, uvažovalo se totiž i o jejím zboření. Děčínsko by tak přišlo o jednu ze svých výrazných dominant.