Na dnešní schůzce prezidenta Zemana se zástupci koaličních stran v hotelu Imperial v Liberci k žádnému průlomu nedošlo. Podle ministra Milana Chovance (ČSSD), který zastupoval nepřítomného premiéra Sobotku je vina jednoznačně na straně hnutí ANO. Prezident by měl konat neprodleně po svém návratu z Číny tedy 19. května.

Jednání u kulatého stolu začalo v 19.30 hodin. Z politiků předstoupil před veřejnost jako jediný předseda lidovců Pavel Bělobrádek. „Měli bychom jednat. Nevíme, co má pan prezident na srdci, když nás svolal tak narychlo. Myslím, že by měl jednat podle Ústavy a na návrh premiéra ministra Babiše odvolat. Jednání bylo zahájeno, což se novináři dozvěděli prostřednictvím twittru.

Liberecké jednání u kulatého stolu svolané panem prezidentem bylo před chvílí zahájeno! Zdroj: Twitter Jiřího Ovčáčka

Před hotel Imperial dorazil dav lidí s transparenty a vlajkou EU. Demonstrující přišli z náměstí před radnicí, kde protestovali proti Zemanovi a Babišovi. Z davu se průběžně ozývaly pokřiky typu: „Babiši vylez, Kalousek tu není."

Není pravda, že postoj demonstrujících by hraničil s hulvátstvím, tak jak na svém twittrovém účtu manipuluje hradní mluvčí Ovčáček.

Proti výrokům mluvčího Ovčáčka se okamžitě ohradili lidé z davu. „Ohrazujeme se proti lžím Ovčáčka, které zveřejnil na jeho účtu. Nejsme tu na podporu Sobotky, jsme tu na podporu našeho státu," uvedla studentka pedagogické fakulty novinářům.

KDE TO ZAČALO

Andrejko odchod! Sorry jako. Babiš = Zeman. Necelé tři stovky lidí přišly ve středu v podvečer demonstrovat před libereckou radnici v rámci protestní akce Proč? Proto!

První dáma se setkala s Jiřím Kajínkem.
První dáma cestovala tramvají za Kajínkem

„V civilizovaných zemích je běžné, že když politik lže, odchází. U nás zůstává. Také se mi nelíbí, jak prezident řeší současnou vládní krizi," uvedla za organizátory Lucie Peterková. Podle ní jde o pokus obyčejných lidí dát najevo nesouhlas s oligarchickými manýry Andreje Babiše a chováním Miloše Zemana. „Miloš Zeman býval mým přítelem. Už ho za něj nepovažuji, protože jeho chování je pro mne nepřípustné," uvedl před davem Jan Šolc, bývalý poradce Václava Havla.

Ozývaly se ale i skeptické hlasy. „Co se stane? Zeman odvolá Babiše a ten na podzim vyhraje volby," podotkl jeden z přítomných. Dav se pak odebral k hotelu Imperial, kam sezval prezident schůzku koalice, aby řešil vládní krizi.

Prezident České republiky Miloš Zeman navštívil 9. května společnost Trevos v Turnově. Na snímku přebírá Miloš Zeman patnáctimiliontou vyrobenou zářivku od výrobního ředitele firmy Jiřího Opočenského.
Bojujme s blbci. Řekl Zeman na návštěvě v Turnově