Vzduch je navíc plný černého dýmu, často není na krok vidět, přesto musí hasič bleskově vyhodnotit situaci, rázně jednat. K tomu teď hasičům, ale postupně i policistům či zdravotníkům záchranky bude sloužit výcvikový polygon. Teprve čtvrtý v republice.

„Při výcviku se budeme zdokonalovat při zdolávání požáru v uzavřených prostorách, který je pro nás velmi rizikový," popsal Jan Hrdlička z HZS LK.

Díky zařízení se hasiči naučí jednotlivé jevy rozpoznávat a lépe s nimi pracovat. V zadní části kontejneru, velkého zhruba jak dlouhá zahradní chatka, se pomocí dřevěných palet založí požár.

Hasiči ve speciálních oblecích s dýchací maskou jsou zatím v druhé části hermeticky uzavřeného prostoru, kde s pomocí termokamery pozorují, jak se postupně mění barva kouře, teplota, jak přesně postupovat, aby se při otevření dveří vlivem náporu kyslíku oheň, jehož teplota se ještě zvýší, skokově nerozšířil do celého bytu. Hasiči sledují výklad lektora a pak si jednotlivé úkony vyzkouší.

Při skutečném zásahu už musí být jednotlivé úkony maximálně zautomatizované. Jde nejen o majetek, ale často i o životy. A nejen lidí, kteří se uprostřed požáru ocitli. Podle brigádního generála Františka Zadiny si požáry vyžádaly už 61 obětí z řad samotných hasičů.

Zákaz kouření. Ilustrační snímek.
VIDEO: Zákazu kouření ukázali holé zadky