Nové zařízení otevřela děčínská pobočka Českého červeného kříže 1. prosince v Děčíně – Dolním Oldřichově na Teplické ulici v bývalé školce.

„V domově máme třináct lůžek, což na město velikosti Děčína není mnoho. Další podobná lůžka má i Centrum sociálních služeb, případně zařízení v České Kamenici," říká šéfka oblastního spolku Českého červeného kříže Irena Cachová.

Na pacienty, kteří do domova přišli již ve čtvrtek, čekají moderně zařízené, nanejvýš třílůžkové pokoje vybavené například televizorem. Moderně opravené je také sociální zázemí nebo společenská místnost.

Klienti domova mají k dispozici také rozlehlou zahradu s rybníčkem a posezením.

„Rekonstrukce vyšla na pět milionů korun, další peníze jsme vynaložili na pořízení objektu," přibližuje cenovou náročnost zřízení domova se zvláštním režimem Cachová.

Díky rozložení lůžek je možné zajistit péči i pro manžele žijící na společném pokoji.

Klienti musí ale počítat s tím, že si takové služby musí zaplatit, cena se pohybuje až kolem dvaceti tisíc korun za měsíc. To by měl pokrýt příspěvek na péči a větší část důchodu. Z toho musí klientům zůstat alespoň patnáct procent.

Za tyto peníze ale mají klienti zajištěné nejen ubytování a jídlo, ale také péči sociálních pracovnic. V domově jsou také pečovatelé a zdravotní sestry, dojíždět do něj bude také lékař. A to jak praktický, tak i psycholog a psychiatr. Postaráno je také například o praní a žehlení prádla klientů.

„Přihlížíme k individuálním potřebám klientů. Pečovatelky poskytují pomoc při hygieně, při podávání jídla. Dbáme na to, abychom se s klienty věnovali aktivizačním činnostem. Tedy aby jen celé dny neseděli v pokoji a nekoukali například na televizi," vysvětluje sociální pracovnice Lucie Pondělíková.

Pečovatelky si připraví pro klienty nejrůznější hry, klienti se budou moci věnovat manuálním pracím jako je třeba výroba vánoční výzdoby. Na jaře se pak mohou věnovat pěstování rostlin na zahradě.

„Připravujeme i program mimo domov. Loni jsme například s klienty odlehčovací služby byli na městských slavnostech. A rádi bychom i příští rok," dodává Pondělíková.

Péče o pacienty, kterým je domov na Teplické ulici určen, je poměrně komplikovaná. Pečovatelé nesmí omezit jejich pohyb, zároveň musí ale zabezpečit, aby si i vinou své nemoci nějak neublížili.

„Musíme jim to znemožnit tak, aby neutekli. Můžeme nainstalovat nejrůznější mechanické zábrany. Ale jen takové, které mohou ve světlých chvilkách překonat. Nesmíme je zamykat, protože nejsou zbavení svéprávnosti," dodává Irena Cachová.

Původně mělo toto zařízení vzniknout na Starém Městě na Litoměřické ulici také v bývalé školce. Jednání s městem o prodeji se ale táhla tak dlouho, že Červený kříž nakonec svou nabídku stáhl a poohlédl se raději po jiném domě.