Terezín se do konce roku musí vypořádat s realizací devíti projektů na odstranění následků povodně v roce 2013. Každý už má svého zhotovitele, ale největší kus práce je patrný na obnově severní části vnějšího podzemního systému pevnosti Terezín.

Náklady na tuto stavbu, dotovanou státem, činí 64 milionů korun s DPH. Pevnostní systém byl vlivem povodně zavalen zeminou a na řadě míst došlo ke zborcení klenby chodeb. V první etapě se musí všechny chodby, a jejich celkem asi 11 kilometrů, vyčistit od nánosů, poté se obnoví dláždění podlah, opraví se porušené zdivo a dozdí se chybějící zdi, výklenky a klenby.

„Některé velké propadliny se otevírají a opravují z vrchu. Cílem je zajistit systém tak, aby byl stabilní a odolal případné další povodni," uvedl Radek Keřka, vedoucí odboru rozvoje, výstavby a správy majetku MěÚ Terezín.

Jedná se o obranný systém pevnosti, který umožňoval zneškodnit postavení nepřítele odpálením minových polí, jež byla přístupná vybudovanými chodbičkami.

„Současně byl stavěný tak, aby odolával snaze nepřítele dostat se do pevnosti podkopáním. Pevnostní systém mezi Litoměřickou a Bohušovickou branou je stavebně nejsložitější, dvoupatrový a nejhlubší. Podzemí bude možné po rekonstrukci zpřístupnit veřejnosti v rámci prohlídkových tras. Na tomto příkladu lze představit jedinečnost a složitost tohoto pevnostního systému," doplnil Jiří Hofman, vedoucí informačního centra města Terezín.