Při kontrolách se soustřeďují zejména na nedostatky z předešlých let, například nevhodné skladování potravin, nesrovnalosti ve zdravotních dokumentacích nebo nevhodné podmínky pro osobní hygienu. Za nedostatky kontroly od začátku prázdnin uložily čtyři pokuty ve výši 2000 korun.

„Průběh letní dětské rekreace je v Libereckém kraji klidný. Ve zdravotních denících převažují záznamy o drobných úrazech, odřeninách a klíšťatech,“ řekla mluvčí krajské hygienické stanice Zuzana Balašová a dodala, že oproti loňskému roku je v některých lokalitách vyšší výskyt klíšťat.

Počty přisátých klíšťat hygienická stanice neeviduje. Zjišťují pouze záznamy o jejich odstranění a ošetření. Na jejich zvýšený výskyt poukazují zdravotníci. Na Českolipsku je riziková oblast například Dolní Světlá.

Riziková jsou klíšťata, která přenáší různé nemoci. Pro člověka jsou nebezpečné borelióza a klíšťová encefalitida. „V České republice je každoročně hlášeno okolo 4 500 případů lymeské boreliózy,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová ve zprávě z roku 2016.

Příznaky přichází zhruba po jednom až dvou týdnech od přisátí klíštěte a projevují se jako nespecifické příznaky. Klíšťovou encefalitidou onemocní v republice přibližně 500 až 800 lidí ročně. Zánětlivé onemocnění se vyvíjí týden až dva od přisátí. „V prvním stadiu se jeho příznaky podobají netypickému virovému onemocnění dýchacích cest s horečkami,“ uvedla Čechová.

JAK SPRÁVNĚ ODSTRANIT PŘISÁTÉ KLÍŠTĚ?1. Klíště vyndávejte ideálně pinzetou nebo speciálními kleštičkami či kartou určenou k odstraňování klíšťat. Pokud klíště vytahujete holýma rukama, následně si ruce pečlivě umyjte.
2. Klíště uchopte co nejblíže kůži a kývavými pohyby nebo otáčením ho pomalu vyviklejte. Na směru otáčení nezáleží.
3. Ranku po vyjmutí klíštěte ihned dezinfikujte, nejlépe přípravkem s obsahem jodu.

Pavlína Černá