Jak přežít dovolenou? Nemusíte být ani Halina Pawlovská, abyste si na tuhle otázku dokázali odpovědět. Stačí zdravý selský rozum a pár osvědčených rad odborníka. Zdánlivě banálních, ale když je budete opravdu důsledně dodržovat, poznáte, že se vám uleví. Dovolená se nestane jedním velkým stresem, ale uvolněním a zklidněním hektických týdnů a dnů.Týden volna nestačí

Ilustrační fotoPrvní zásada, díky které byste měli dosáhnout kýženého odpočinku, zní: Týden nestačí! „Dva týdny v celku jsou optimální. Musíte někam přijet, adaptovat se, započítat cestu zpátky a na to je týden málo. Nejen kvůli samotnému odpočinku, ale i třeba léčebným účelům. Blahodárný účinek moře se za pár dnů nedostaví." radí ředitel Pedagogicko psychologické poradny v Liberci Vladimír Píša.

Zahoďte svůj pracovní mobil

Ruku na srdce, opravdu si myslíte, že se bez vás kolegové dva týdny neobejdou? Pak byste se nad sebou měli trochu zamyslet. V případě naprosté katastrofy vás kolegové doženou tak jako tak a proč nechávat šéfa v pokušení, aby vám zavolal, že je někde nějaký rest? Rada tedy zní nechte telefon doma. Prospěje to i vaší rodině. Určitě si nepomyslí, že jste v práci nepostradatelní a naopak ocení, že se pouhé dva týdny v roce (v tom lepším případě) věnujete pouze jim.

Zapomeňte na konzervy

Pro řadu lidí, především žen, je dovolená jen pokračováním toho, co dělají celý rok doma. „Jen se k tomu přidá cizí prostředí, což pro některé ženy může znamenat stres. Myslím, že od dob konzerv do Bulharska jsme se přeci jen trochu posunuli a měli bychom se držet hesla: „Když už, tak už" a dopřát si skutečně odpočinek se vším všudy. Trocha komfortu jednou za rok určitě neuškodí," nabádá Vladimír Píša.

Jsme národ vnitrozemců

Pokud dovolená, tak jedině u moře. Také tohle heslo razí většina z nás.

„Neměli bychom ale zapomínat, že jsme národ vnitrozemců a náš organismus je po 360 dní v roce nastaven na nižší teploty. Navíc se v horku špatně spí, někoho může obtěžovat i alergie ze sluníčka. Rodičům, kteří se mě ptají na radu, říkám: Nevadí, když děti přičichnou k moři, ale v Čechách jim také nebude špatně," radí psycholog těm, kdo mají pocit, že dovolená bez moře není dovolená.

Navíc si nespálíme záda, což často přejdeme mávnutím ruky. Bohužel si neuvědomujeme, že spálená pokožka nejsou jen dvě, tři bezesné noci, ale může být původcem nebezpečného melanomu kůže.

Nepodceňujte faktory

„Pokud se vydáme k moři, doporučuji použít obecně krémy s vyšším ochranným faktorem, než jsme zvyklí v Čechách. Je dobré vycházet ze zkušenosti předchozích pobytů, ale obecně platí, že pokud se dobře opalujeme, měli bychom minimálně použít krém s faktorem 15," doporučuje primářka kožního oddělení Krajské nemocnice v Liberci Dana Frydrychová.

Lidé, kteří se opalují hůře, by podle ní měli raději sáhnout po opalovacím krému s faktorem třicet a lidé trpící například alergiemi v podobě vyrážky, i po padesátce.

„Děti do tří let by se neměly opalovat vůbec a kromě pobytu ve vodě bychom je měli chránit kloboučkem a lehkým oblečením," dodává lékařka.

Z nouze ctnost či pěkné vzpomínky?

Pro řadu lidí je nedostižným snem nejen dovolená u moře, ale dovolená vůbec. „Nadstandardem je pro ně třeba i pobyt v penzionu někde v Čechách," říká personalistka Klára Veselá.

Řada zaměstnanců podle ní totiž tráví firemní dovolenou prostě doma. Ale ani to nemusí být podle psychologa Vladimíra Píši traumatem.

„Jde o to, abychom pojem dovolená dokázali naplnit. Zejména kvůli dětem bychom se měli snažit o program, který vybočuje z běžných dnů. Vypravit se společně na koupaliště, nebo třeba jen do lesa na houby.

Mnohem důležitější než vzdálená cesta je pro děti pocit, že se jim rodiče věnují a že jsou klidnější a uvolněnější než v jiné dny. Že je s nimi zkrátka pohoda. I když třeba „brblají", že je ráno brzy budíme kvůli výletu, brzy je to přejde a na společné chvíle jim zůstanou pěkné vzpomínky. Zvláště pokud se akcí zúčastní oba rodiče společně," zdůrazňuje psycholog Vladimír Píša.