„Jednou za rok mi to nevadí, vždyť k nám Jizerská 50 přitahuje hosty," okomentoval uzavření průjezdu Bedřichova majitel jednoho z místních penzionů.

Do malé horské obce již ode dneška proudí davy návštěvníků. Vždyť dnes již v 10 hodin startuje Mini Jizerská pro děti. Odpoledne se pak jede závod na třicet kilometrů.

DESETITISÍCE LIDÍ

Podle statistik a předpokladů do obce zamíří na sedm tisíc závodníků a na deset tisíc diváků. Bedřichov se tak dostane doslova do obležení. Tomu odpovídají i bezpečnostní a dopravní opatření.

Policisté jsou připraveni co možná nejefektivněji zasahovat a předcházet krádežím aut a věcí z nich, či odcizení lyžařských potřeb. „Dále ve spolupráci s pořadateli a obecní policií budou policisté zajišťovat bezpečnost a plynulost silničního provozu a veřejný pořádek," upřesnila policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová.

Policisté očekávají po celý víkend problémy s parkováním. Vzhledem k právě probíhajícím jarním prázdninám v Libereckém kraji, jsou parkovací místa obsazena ubytovanými a zbývající místa účastníky závodu a pořadateli. Z důvodu toho se předpokládá, že parkovací kapacita bude plně vyčerpána. „Doporučujeme občanům, aby raději využili městskou hromadnou dopravu či speciální kyvadlovou dopravu a nekazili si tak zážitek ze sportovní akce problémy se zaparkováním," doplnila Vladimíra Šrýtrová.

Nevidomí na lyžích Bedřichov Na start Jizerské 50 se postaví i 29 nevidomých závodníků. Na dnešním startu Mini Jizerské obléknou žluté vestičky Nadace Leontinka desetiletý Kuba a dvanáctiletý Damián. 30 km volnou technikou se pokusí zajet co nejlépe nevidomý Marek Moflar. Na sobotní závod se chystá 12 zrakově postižených běžkařů, pětadvacítku poběží 3 nevidomí a hlavní závod pak 5 závodníků. Kdo chce nevidomé sportovce podpořit, může navštívit na stadionu stan Nadace Leontinka.

Omezený vjezd do obce bude v sobotu 18. a neděli 19. února a to od 6 do 9 hodin, v úseku od křižovatky Penzionu UKO přes Bedřichov až k České chalupě.

„Všechna vozidla budou moci libovolně z obce vyjet, ale vjezd bude umožněn pouze držitelům Povolení k vjezdu, parkování na vlastním pozemku," doplnil Petr Holub, starosta obce Bedřichov. V centru obce je zakázáno zastavovat pod pokutou dva tisíce korun. Povolenky se vydávají na OÚ a Infocentru Bedřichov. Mimo tento čas není průjezd Bedřichovem nijak omezen. „Žádáme návštěvníky Bedřichova, aby dodržovali dopravní značení a pokyny pořadatelů," požádal starosta obce.

Jizerská 50 není jen závod

Letos jubilejní padesátý ročník Jizerské 50 již překonal hranice běžného závodu. Ještě před samotným zahájením se koná doprovodný program v blízkém okolí.

Legendární závod Jizerských hor se dostal do povědomí každého běžkaře. V současnosti závod láká každoročně tisíce závodníků z České republiky i z více než třiceti dalších zemí.

Každý ročník Jizerské 50 také provází vzpomínka na čtrnáct zesnulých horolezců, účastníků závodu, kteří zahynuli v rámci Expedice Peru '70 při výstupu na Huascarán.

Jablonecké kulturní a informační centrum v Jablonci nad Nisou připravilo již v říjnu loňského roku výstavu 50x Bílou stopou.

Za pomoci pamětníků vznikla interaktivní výstava plná historických fotografií v rámečcích z dobových lyží i originální běžkařský trenažer. „Výstava vzdává hold lidem, kteří se o vznik závodu zasloužili," uvedl Petr Vobořil, ředitel Jabloneckého kulturního a informačního centra. Výstavu je možné zhlédnout až do 25. února.

V domě Jany a Josefa V. Scheybalových proběhla v úterý 14. února i beseda s názvem Historie závodu Jizerská padesátka.

Na besedu zavítalo asi šedesát osob. Na promítání o historii závodu a činnosti Horské služby dorazili jak horolezci, tak i pamětníci a jedni z prvních organizátorů závodu.

Promítání vedli zkušení záchranáři Čech a Bíca.

„Celá akce byla vzpomínkou a zároveň poděkováním. Nechyběly ani úsměvné kuriozity. Například v dřívějších ročnících se několikrát stalo, že čísla byla propůjčena někomu jinému. Někdy tak došlo k tomu, že když se některý lyžař na trase zranil a šli to oznámit k němu domů, našli dotyčného sedět u stolu," řekla Lea Machurová za Jablonecké kulturní a informační centrum.

Dalšími doprovodnými akcemi bylo Setkání legend Jizerské 50 ve středu 8. února v Lidových sadech v Liberci a včerejší Šachová Jizerská 50. Turnaj ve stolní hře v sobě skrýval hned několik padesátek. Padesát soupeřů se utkalo v padesáti partiích na padesáti stolech proti šachovému šampionovi, Davidu Navarovi.