Někteří lidé se na astrologii dívají jako na šarlatánství, někteří jí bezmezně důvěřují a někteří jsou rozpolcení a neví. Jak astrologie funguje?

Nemůžeme se dívat na astrologii jako na vědu. Je to vlastně navigace v prostoru a čase. Má tisíciletou tradici a nelze na ni brát vědecké parametry. Věda má své dané způsoby ověřování, ale z astrologického hlediska je každý okamžik jiný, už proto nelze uplatnit vědecká měřítka. Podle mě je astrologie umění výkladu jevů.

Čím se váš přístup liší od přístupu běžných astrologů?

Můj přístup je psychologický, pracuji s archetypy a sleduji vývoj člověka. Člověk dostane určitý potenciál, konkrétní kroky musí ale udělat sám. Já mohu jen nastínit situaci, ale nemůžu říkat, jak to dopadne, to záleží na tom, jak se v té situaci kdo zachová.

Je nějaký skutečně fyzikálně prokázaný vliv planet?

Pouze u Slunce, Měsíce a Jupitera. Ty jediné mají fyzikálně měřitelné vlivy, které jsou nepopiratelné. Ostatní jsou zanedbatelné.

Takže babské rady, že tu a tu bylinku je potřeba trhat za úplňku, mají reálný základ?

Jednoznačně. To je empiricky potvrzeno. Úplněk má vliv na obsah chemických látek v bylině. Ví se například, že se nemají kácet stromy za úplňku, protože jsou plné vody a dřevo hůře schne.

Je osud člověka daný?

Není. To, co dostanete do vínku, je jen východisko. Potenciál. Jako když dostanete do ruky karty a ukaž, co umíš. Když dostanete krásné karty, tak to se to hraje. Ale i s těmi to nakonec můžete zvorat. Záleží na vás.

Zůstaneme-li u té metafory, i ze špatných karet tedy můžete uhrát dobrou hru?

Samozřejmě. Můžete zahrát takovou hru, že se o tom ještě léta bude mluvit. Nativita je potenciál, možnost. Astrologie rozeznává deset principů, či funkcí. Ty jsou neustále v nějakých vztazích. Do toho se rodíme, dostali jsme to do vínku a s tím musíme pracovat. Je to jako partitura, kterou každý může zahrát rozmanitým způsobem.

Takže záleží stejně jenom na člověku, co udělá?

Určitý itinerář, jízdní řád, tady je. Takzvané tranzity a direkce nastanou v určitou dobu. V horoskopu také vidíte, v jaké oblasti to bude, zda v rodině, v práci a podobně.

Podle horoskopu tedy určíte dobré nebo špatné období?

Je to složitější. Každé období je k něčemu dobré a k něčemu špatné.

Když si od vás někdo chce nechat zpracovat horoskop, jak to probíhá?

Především mi musí poskytnout údaje o svém datu a místu narození, včetně hodiny, ideálně i minuty narození.

Co když člověk neví, v kolik hodin se narodil?

To je potom problém. Čím přesnější údaje, tím hodnověrnější bude výklad. Když dotyčný neví, v kolik se narodil, je to spíše takový obecný výklad, podle určitých pravidel. Planety jsou symboly a jejich interpretace mohou být mnohočetné. Astrolog musí být schopný přeložit řeč hvězd do normální řeči, nebo také být lodivodem, který vás naviguje v určitém okamžiku životní cesty, zejména v krizi.

Dá se z horoskopu vyčíst talent k určitým věcem?

Ano. Je možné vystopovat, která oblast bude tu osobu zajímat. Dá se také rozpoznat genialita. To je něco jiného než talent. Génius materiál zpracovává úplně jiným způsobem a zpočátku nebývá společností přijímaný. Když Wágner napsal první operu, vypískali ho. Můžeme těmto lidem, kteří tápou, protože je společnost neuznává, poradit, že má smysl vytrvat.

Když se podíváte na horoskopy některých slavných osobností, je tam jejich osud vidět?

No zpětně, to se to vykládá, když už víme, jak se život člověka vyvíjel. K tomu bych hlavně řekl, že představa, že úspěšní lidé mají klidné a šťastné horoskopy, je naivní. Každý, kdo poznamenal svět, má horoskop nabitý dramatickými vztahy.

Co si pod tím mám představit?

Pracujeme s cykly. Když tam je konjunkce, opozice nebo kvadratura, vidím, že je to dramatická situace, že to tu osobu žene k nějaké činnosti. Kdežto když jsou tam sextily, triny, může to být klidnější.

Jak se díváte na obecné horoskopy pro jednotlivá znamení, tedy ne pro konkrétní osobu?

Nemám je rád. Většinou se dělají pro začátek každého znamení, ale zrozenci uprostřed či na konci toho období mají úplně jinou situaci, třeba i diametrálně odlišnou. Nedá se udělat věrohodná předpověď pro všechny ryby či panny.

Můžete říci, jaký bude obecně příští rok? Zda to období jako takové má předpoklad být klidnější, nebo naopak bouřlivé?

Dojíždí Uran a Pluto, takže u řady lidí vznikne situace, kdy tlak na sebe už nevydrží a buď se zhroutí, nebo udělají nějakou změnu. Je tam vliv Saturnu s Neptunem, což jsou nevyzpytatelné záležitosti. Neptun představuje inspiraci, ale také chaos či fixní ideu, kterou se necháte ovlivnit. Saturn tomu dává tvar, kdy se pokusíte tuto vizi zrealizovat, ale bude to vyžadovat neuvěřitelné vypětí a může dojít k tomu, že to zkrachuje. Bude to obecně těžké období a celkově bouřlivý rok.

Byly události, které jsme zažívali v tomto roce, například uprchlická vlna, předpověditelné vzhledem k postavení planet?

Ano. Já jsem to tenkrát interpretoval jako záplavu. Ona to záplava je, ale jiného druhu. To je právě o tom metaforickém jazyku. Je tu vliv Neptunu, což je planeta chaosu ale také třeba charity. Současnou situaci bych přirovnal k principu spalovacího motoru. Válec naftu stlačí do takového bodu, kdy se sama vznítí. Co je stlačené na minimum, nakonec vybuchne. My jsme stlačili na minimum princip odpírání si a musí nastat „výbuch" a dostavit se protiváha.

Kdy nastanou klidnější léta?

Já myslím, že klidnější léta hned tak nebudou. Ta byla v době konjunkce Uranu a Neptunu v roce 1993. Teď ale dlouhou dobu žádná změna v postavení planet nenastane. Planetární cykly jsou dlouhé, třeba 170leté. Zažíváme vliv Saturnu s Neptunem, což je zpracovávání neklidu a chaosu. Podobné to bylo v roce 1917, 1953 a 1989. Všechno to jsou přelomová období. K určitému uklidnění by mohlo dojít v roce 2017, ale následovat bude brzy další revoluční období v roce 2021.

Denisa Haveldová