Žádné zásadní problémy na úrovni řízení společnosti, žádné pochybení. Hloubková kontrola Sportovního areálu Ještěd dopadla po této stránce dobře. Doporučení auditorů je ale jasné: pokud má Ski areál Ještěd významně zvýšit atraktivitu pro návštěvníky, vyžaduje to vysoký objem investic nejen do sjezdových tratí, ale i do další infrastruktury a volnočasových služeb, které přilákají návštěvníky i na dlouhodobější pobyty.

Jinými slovy, bez pořádného investora se může jít Ještěd klouzat. „Takovou investici může provést jen silný soukromý investor se zkušenostmi v oboru, který by měl být připraven komplexně pronajmout celý lyžařský areál i s můstky na dobu 20 až 30 let," potvrzuje primátor Tibor Batthyány. Ten přitom vede už od loňského roku jednání se slovenskou firmou TMR, která má o Ještěd zájem.

NAKLÁDÁNÍ S MAJETKEM

Problém je ovšem v tom, že podstatná část majetku areálu byla vybudovaná

z dotací pro MS 2009. „Čili jde o majetek, který nemůžeme jen tak pronajmout třetí straně. Jednáme s ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy o udělení výjimky, ale zatím bez výsledku," komentuje Batthyány. Bez pořádných investic ale Ještěd nové návštěvníky nenaláká. Největším problémem zimního Ještědu jsou úzké sjezdovky. „Dnes jsou žádány spíš mírnější a širší sjezdovky, kdežto v minulosti platilo čím prudší sjezdovka, tím lépe. Souvisí to se s carvingovými lyžemi, u kterých je oblouk delší," uvedl už dříve ředitel SAJ Jan Svatoš. Ten by také uvítal novou sjezdovku s osvětlením u lanovky na Skalku, rozšíření vršku Slalomáku a další. Peníze jsou ale potřeba i jinde. „Aby mohly být tratě řádně udržované, potřebovali bychom pořídit nové rolby. Ty stávající dvě jsou už poruchové, oprava se odhaduje na jeden milion korun," podotýká náměstek primátora Tomáš Kysela. Dohromady pak všechny potřebné investice šplhají

k desítkám milionů. Ze svého je SAJ není schopen ufinancovat. Na hospodaření areálu se podepisuje i počasí. Letošní zima způsobila areálu propad 14 milionů.

„Ještěd by potřeboval také novou retenční nádrž pro výrobu umělého sněhu. Společnost TRM přišla s návrhem na jakési jezírko, které by šlo v létě využívat k rekreačním účelům. Bohužel, do doby, než se dohodneme s ministerstvem, nemá tu žádný investor šanci," dodal primátor.