VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kurz vaření přinesl nový vítr do školních jídelen

Liberecký kraj - Čtyři desítky kuchařek ze školních jídelen, včetně dvou mužů, se včera zúčastnilo kurzu vaření pod vedením šéfkuchaře Jana Heřmánka.

21.8.2015
SDÍLEJ:

Kurz vaření v LiberciFoto: Jitka Blehová

Ve skupinách připravili několik hlavních jídel a používali i u dětí často neoblíbené suroviny jako jsou ryby, špenát nebo cizrna. Nové recepty, které si účastníci odvezli s sebou domů, mají přinést do školních jídelen nový vítr.

O kurz byl velký zájem a někteří z těch, na které se nedostalo, se přijeli alespoň podívat. „Zájem byl takový, že bychom naplnili snad i dva kurzy. Kuchařky přijely například až z Rokytnice nad Jizerou. Podobný kurz se tu ještě nekonal, další bychom chtěli uspořádat v Turnově a České Lípě, snad se na to najdou v rozpočtu peníze," řekla metodička školního stravování Eva Martinková.

Za málo peněz málo muziky

Kurzem prováděl šéfkuchař sítě restaurací Potrefená husa Jan Heřmánek, který také sestavil menu. „Recepty jsem vybíral podle toho, jak se vaří ve skutečných provozech a obohatil jsem je o netradiční suroviny," uvedl Jan Heřmánek. Mezi surovinami byl také extra panenský olivový olej, který je ale pro běžné provozy příliš drahý. „Olivový olej používáme opravdu výjimečně, spíše používáme řepkový olej. Rozpočet na jídlo nám nedovolí příliš utrácet, některé měsíce s penězi nevyjdeme, jindy nám zase trochu zbyde," řekla jedna z účastnic paní Tenenková z Polevska. Stejně na tom jsou i ryby.

Kurz vaření v Liberci

Kurz trval pět hodin a všech osm skupin stačilo připravit polévku, čtyři hlavní chody a dezert. Přestože všichni postupovali podle stejných receptů, chutnalo každé jídlo jinak. Velké rozdíly byly například v mrkvové polévce, kterou kuchařky dochucovaly zázvorem. Jedni ho dali málo, jiní se ho nebáli a byli výsledkem mile překvapení. Netradiční surovinou pro jídelny je zcela jistě tofu, se kterým se někteří účastníci kurzu setkali poprvé. Použili ho jako základ do krému. „Chtěl jsem představit tofu netradičně, má nevýraznou chuť a hodí se proto i do sladkých pokrmů," vysvětlil Heřmánek.

Přípravu jídel po celou dobu pozorovala výživová specialistka Olga Hudcová, která také jídla podrobila rozboru a doporučila u některých jídel snížit množství tuku a cukru. „Některá jídla v sobě měla také zbytečně mnoho soli, které se ve školních jídelnách obecně používá hodně," vysvětlila Hudcová.

Kurz vaření v Liberci

Dokud to nesníš…

Řeč přišla i na dětské strávníky a proč je těžké jim v jídle vyhovět. „Doba je uspěchaná a rodiče nemají čas doma vařit. Děti nejsou na mnohá jídla zvyklé, nejedí skoro vůbec luštěniny. Zato párky nebo chléb se šunkou nám snědí bez problémů," popsala své zkušenosti kuchařka Tenenková.

Podle výživové specialistky Hudcové mají některé děti na talíři teplé jídlo jen jednou denně, a to právě ve školní jídelně. O snídaních ani nemluvě. „S některými surovinami se setkají v jídelně poprvé a přitom, aby jim určité jídlo zachutnalo, potřebují ho ochutnat alespoň třikrát," tvrdí Hudcová a radí, aby kuchařky daly znovu šanci i jídlům, které u dětí zpočátku neslavily úspěch.

(ble)

Autor: Redakce

21.8.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Festival Mácháč.
21

Radost skrytá v tanci. K Máchovu jezeru míří tisíce tanečníků

Pervitin. Ilustrační foto.

Do kraje přivezl přes kilo pervitinu

Policisté v kraji pátrají po desítkách pohřešovaných

Liberecký kraj - Podle aktuální databáze policie v Libereckém kraji je mezi hledanými osmnáct pohřešovaných. Deset mužů a osm žen.

Obora Vřísek se na jeden den otevře návštěvníkům

Zahrádky - Již patnáctý ročník Zahrádeckých slavností se uskuteční v sobotu 19. srpna. V rámci akce bude pro návštěvníky zpřístupněna obora Vřísek i hrobka Kouniců.

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Pád dítěte na Riegrově stezce

Semily – Krátce před půl sedmou odpoledne obdrželo Krajské operační a informační středisko HZS Libereckého kraje hlášení o pádu dítěte na Riegrově stezce u Semil v místě zvaném Böhmova vyhlídka.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení