„Událost v úterý ohlásil jeho známý z Čech a předal telefonické kontakty na muže v Rumunsku. Operátorka 112 HZS Libereckého kraje se ihned s mužem v Rumunsku spojila a snažila se vytěžit maximum informací potřebných pro záchranu," vysvětlila krajská mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

Operátorce v libereckém centru se podařilo muže v horách lokalizovat a během hovoru zjistit tolik potřebné GPS souřadnice. Ty poté byly předány rumunské 112 do Bukurešti.

„Po dobu záchranné akce byl ve spojení s rumunskou stranou Jan Urbánek, který řešil pohyb sil a prostředků na místo události v nepřístupném terénu. Po 19. hodině se podařilo záchranným složkám dorazit ke zraněnému," dodala Štrauchová. Muži byla poskytnuta první předlékařská pomoc, stabilizovány jeho životní funkce a pacient byl připraven na transport do nemocnice.

„Díky skvělým technologiím a propojení jednotného čísla tísňového volání 112 se záchrana člověka podařila. Linka 112 opět ukázala, že umí pomoci člověku v České republice i kdekoliv v Evropě," řekla Štrauchová.