Včelařů i včelstev v Libereckém kraji v minulých letech výrazně ubylo, úbytek včel ale trápí celé Česko. Ještě v 90. letech minulého století bylo v zemi podle údajů zveřejněných ČTK na 80.000 včelařů, v roce 2010 už jich byla jen zhruba polovina. Díky cílené podpoře a rostoucím výkupním cenám se začaly stavy nepatrně zvyšovat. I to je ale stále málo. Loni bylo v Libereckém kraji jen 2345 včelařů s 20.440 včelstvy, nejvíc jich je na Liberecku a Semilsku. „Situace ve včelařství je v současné době kritická. Především vinou onemocnění varroáza poklesl od září loňského roku stav včelstev v Libereckém kraji o téměř 30 procent," uvedl již dříve Jadrný.

A právě zvýšit jejich počet si klade za cíl dotace ve výši 1,236 milionu korun, kterou odsouhlasili už koncem července krajští radní. V srpnu by měli dotaci schválit krajští zastupitelé. Pak bude částka přidělena úspěšným žadatelům.

„Program si klade za cíl podpořit začínající včelaře, kteří si za ně budou moci pořídit nové úly a základní vybavení pro chov," vysvětlil náměstek pro zemědělství a životní prostředí Josef Jadrný. Žadatelé obdrží až 70 procent vynaložených nákladů, maximálně ale 50 tisíc korun.

Nová včelstva nejsou podle Jadrného důležitá jen pro výrobu medu, ale pro celé zemědělství. „Nejde nám o výrobu medu, ale jde nám o tom, abychom zavčelili kraj. Potřebujeme opylování, potřebujeme zemědělství," zdůvodnil dotaci Jadrný. „Včelařství je významné odvětví, které bezprostředně ovlivňuje zemědělskou produkci. Bez opylování by planě rostoucí i kulturní rostliny z výrazné části vymizely," potvrdil jeho slova také předseda okresní organizace Českého svazu včelařů Liberec Vladimír Davídek.

Pořizovací náklady vyjdou až na 35 tisíc korun. Ročně se u nás spotřebuje v průměru 0,7 kg medu na osobu.