„Lovení bouřek mě zaujalo před několika měsíci. Dříve jsem spíše jen sledoval meteorologické modely a předpovědi počasí od odborníků. Dnes již sám dokáži určit podle modelů či předpovědí, jestli bouřka bude silná a zda je možnost nějakých meteorologických útvarů či jevů," říká mladík z Dolních Habartic.

Lukáši, kolik se ti již podařilo nafotit bouřek?
Začal jsem bouřky aktivně lovit od května 2016, mám jich nyní již více než 35.

Když vyrážíš do terénu, co si 
s sebou bereš?
Fotoaparát a mobilní telefon. Mobil mi slouží k přístupu na aktuální radarové snímky, případně k zavolání kolegovi, pokud nemám zrovna internet v mobilu 
k dispozici. Když přichází bouřka k mému stanovišti či jde vidět někde v dálce, tak na kole vyjedu na pole nad obec, kde se mi otevírá dobrý výhled na většinu světových stran. V terénu obvykle strávím hodinu, maximálně hodinu a půl. Pokud se očekává výrazná bouřková situace, tak s kolegou Radkem Bachtíkem vyjedeme za bouřkami autem nejen do okolí České Lípy, kde je již rovinatější terén, nad kterým jsou podmínky pro bouřky příznivější.

Co všechno je k takovému lovu bouřek potřeba?
Velmi záleží na podmínkách, co ukazují předpovědní modely. Pokud chceme vidět nějaký zajímavý útvar, záleží dost na dynamických podmínkách v atmosféře v kombinaci s energií dostupnou pro bouřky. Všechny tyto parametry se sejdou v našich podmínkách zřídka, a tak tu nejsou silné a fotogenické bouřky tak často jako třeba v Německu. Důležité je také najít dobré pozorovací místo, kde je daleký rozhled, mít auto, finanční prostředky na benzín a vyjet za bouřkami do oblasti, kde se očekávají nebo případně kde už se vyskytují. Není problém se vzdálit i několik desítek kilometrů, pokud se očekává větší bouřková činnost.

Zmínil jsi, že ti pomáhá kamarád.
Ano, pomáhá mi kolega Radek Bachtík, který mě 
ze začátku naučil orientaci 
v modelech, jak se bezpečně chovat v terénu při lovu bouřek, aby se mi lov bouřek nestal osudným. Občas mě přiučí například latinské názvy oblaků, jak co vzniká, jaké jsou druhy bouřek a čím se vyznačují. Máme i společný web, kde zveřejňujeme naše úlovky, 
a občas nám tam přispěje fotkami i někdo z našeho okolí.

Nebojíš se, že se ti něco stane?
V terénu je nutné si být vědom nebezpečí, které bouřka přináší, a chovat se 
s maximálním respektem. Než jsem poprvé lovil v terénu, musel jsem se naučit veškeré zásady bezpečného chování v bouřce, abych minimalizoval riziko zásahu bleskem.

Mohl bys ty zásady bezpečnosti trochu rozvést?
Fotím většinou do chvíle, než se ukáže čelo a blesky jsou vzdálené více než dva kilometry. Poté se již přesouvám do bezpečí. Pokud bych už náhodou uvízl, tak nejlepší je stát od stožáru vysokého napětí tak dvacet až padesát metrů, je totiž mnohem vyšší šance, že blesk zasáhne stožár, a ne vás. Kolega mi například popisoval, jak se v roce 2011 musel schovávat v příkopě, jelikož bouřka neočekávaně změnila svoje chování a postup.

Máš také nějakou zajímavou příhodu z terénu?
V červnu jsem na poli lovil bouřku, která mě sice obešla bokem, ale v okolí čela jsem zahlédl trombu, což je větrný vír, který vypadá jako tornádo, ale nedosahuje na zem. Po odchodu bouřky jsem ještě něco viděl na radaru – blížící se osamocenou buňku, ale na obloze tím směrem nic nebylo, a tak jsem odjel domů.

VizitkaJméno: Lukáš Vobecký
Věk: 15 let
Kde žije: Dolní Habartice na Děčínsku
Co studuje: Učební obor lodník v Děčíně