Liberecký kraj se stal tranzitní trasou pro mezinárodní gangy zlodějů aut. Kradené vozy míří z Německa do Polska přes naší republiku. Za jejich volanty nejčastěji sedávají polští řidiči, kteří v případě, že je chce zkontrolovat policejní hlídka, neváhají šlápnout na plyn a pokusí se o útěk. Své by o tom mohli vyprávět například obyvatelé domu ve Zdislavě, kterým pronásledovaný polský řidič o víkendu „zaparkoval" o strom přímo na zahradě.

„Snaží se uniknout policejním vozidlům za každou cenu. Proto, aby splnili úkol a dostali své peníze, obrovsky riskují na silnici nejen své životy, ale ohrožují všechny ostatní účastníky silničního provozu," upozornila policejní mluvčí Ivana Baláková.

Zdravotní sestra Olena Ihňatová původem z Ukrajiny na snímku ze dne 21. dubna v liberecké nemocnici.
Lidi v nemocnici, to je celá moje velká rodina, říká zdravotní sestra z Ukrajiny

Že jde mnohdy skutečně o život dokazuje i honička policistů s řidičem kradeného audi s německou poznávací značkou na Jablonecku ve středu 12. dubna. Řidič polské národnosti ujížděl před policisty rychlostí 150 kilometrů v hodině a nezastavil ho ani zátaras z policejních vozů. Výsledkem zběsilé honičky byly dvě nehody a dva zranění policisté. Ve stejný den na jiném místě Libereckého kraje, v Novém Městě pod Smrkem, zastavili policisté dalšího Poláka v audi s německou značkou. Opět se jednalo o kradený vůz. Podle Balákové sedmadvacetiletý Polák auto přímo nezcizil, jen jej převážel. „Auta kradou kvalifikovaní specialisté a ti je pak předávají najímaným řidičům, kteří je za finanční odměnu dovezou, kam je třeba," vysvětlila mluvčí.

Problém však je, že většina těchto najatých šoférů pochází ze sociálně slabších vrstev a s řízením drahých, silných aut nemá příliš zkušeností. Pro ostatní se tak stávají velkou hrozbou. Policie se na situaci rozhodla reagovat zesílenou kontrolou. Podle Balákové se chce zaměřovat na vytipovaná vozidla. „Chceme dát najevo, že průjezdy kradenými auty naším regionem nejsou pro jejich šoféry bezpečné, a že mohou skončit za mřížemi," dodala.