Stavební dělníci, dělníci ve výrobě, řidiči, uklízeči, kuchaři, svářeči, prodavači nebo pracovníci ostrahy. To jsou podle květnových údajů úřadů práce aktuálně nejhledanější profese.

Pitná voda. Ilustrační snímek.
V Rochlici praskl vodovod, lidé byli bez vody

Na jednu stranu se můžeme chlubit rekordně nízkou nezaměstnaností, na stranu druhou katastrofickým nedostatkem lidí na pracovní pozice. Důvodů je podle Jany Koškové, manažerky oblastní pobočky personální agentury Manpower v Liberci, hned několik. Tím zásadním je růst ekonomiky a množství nových pracovních nabídek. „Zejména na Liberecku a Českolipsku vznikají stále nové pracovní pozice. Podmínky, které firmy nabízejí jsou srovnatelné, takže lidé si opravdu mají z čeho vybírat," říká.

Problém je podle ní nedostatek vysoce kvalifikovaných míst, kde firmy musí kvůli nedostatku vhodných kandidátů přistupovat ke snižování nároků.

„Nekladou se třeba už tak vysoké požadavky na znalost jazyků a tam, kde se dřív požadovalo vysokoškolské vzdělání, stačí často jen maturita," dodává manažerka. „O tom, kterého zaměstnavatele si zaměstnanec nakonec zvolí, rozhoduje řada aspektů výše mzdy, benefity, firemní kultura nebo úlevy pro rodiče s malými dětmi,"vysvětluje generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

BEZ KVALIFIKACE

Problém je také, jak zajistit nekvalifikované pozice. „Bohužel se na ně hlásí lidé, kteří jsou v podstatě nezaměstnatelní. Nemají zájem o delší práci. Spíš o krátkodobý přivýdělek, peníze na ruku," popisuje personalistka Jana Košková. Podle ní jsou důvodem poměrně lehce dostupné a štědré sociální dávky.

Tam kde firmy nemohou sehnat běžné zaměstnance, vykrývají nedostatek studenty. Ti si mohou vybírat ze široké palety brigád. „Ještě loni jsem práci na prázdniny sháněl těžko. Nebylo mi 18 a byl to problém. Letos je ale tak málo lidí, že kamarádku zaměstnali v jedné továrně, na věk se ani neptali," říká student liberecké průmyslovky.

„Samozřejmě i my máme ve vybraných případech brigádníky, hlavně v době letních dovolených, jejich počet se ale snažíme minimalizovat," potvrdila mluvčí společnosti Kaufland, Renata Maierl.

Právě tento řetězec patří spolu s Lidlem k těm vyhledávanějším. Lidé si tu mohou vydělat kolem 110 korun za hodinu.

NA KASE UŽ PRVNÍ DEN

Podstatně méně už platí sítě prodejen Albert. Přestože tu lidé mají větší zodpovědnost. „Myslel jsem, že se budu muset chvíli zaučovat, rovnat zboží, ale už první den jsem seděl na kase," svěřil se student z Liberce.

Letní soutěž s regionálním Deníkem.
SOUTĚŽ: Vezměte Deník na dovolenou a můžete vyhrát zájezd do Itálie k moři!

„Jak v případě absolventa, studenta, tak i uchazeče o zaměstnání je každé zaměstnání přínosem a může mu pomoci v nalezení stálého pracovního místa. Získá nebo si oživí pracovní návyky a získá také praxi. Pokud se takový zaměstnanec osvědčí, může ho zaměstnavatel přijmout i do trvalého pracovního poměru," upozornil Jan Karmazín z Úřadu práce.

Zkušenost většiny z nich však má bohužel opačný efekt. oslovení studenti se shodli v tom, že podmínky lidí, kteří pracují v obchodech jsou dlouhodobě dost tvrdé. „Nízké hodinové mzdy, dlouhá pracovní doba, svátky a stres při jednání se zákazníky," popisují třeba práci pokladních.

Většina z nich proto hodlá co nejdéle studovat a to takový obor, aby pokud možno našli lépe placenou práci v zahraničí.