Novou smlouvu s českou policií by Němci rádi podepsali ještě do konce letošního roku. Po včerejším jednání s libereckým hejtmanem Martinem Půtou (STAN) to řekl v Hrádku nad Nisou německý ministr vnitra Thomas de Maizière.

Smlouva by měla zlepšit spolupráci a komunikaci obou policií. Původní smlouva byla totiž podepsána v roce 2000 ještě před vstupem Česka do schengenského prostoru a neumožňuje třeba policistům zasahovat na cizím území.

Zásahy na cizím státním území

„Nová smlouva mimo jiné umožní, aby česká policie mohla zasahovat na území Německa a německá policie, aby mohla provádět zásahy na českém území. Samozřejmě jen v příhraniční oblasti," řekl Maizière. Jde podle něj především o to, aby hranice přestala hrát roli nejen pro kriminální živly, ale také pro policii. „Dosud kriminální živly profitují z toho, že existuje nějaká státní hranice, a to nechceme," dodal německý ministr.

Thomas de Maizière, současný ministr vnitra, přijel do Trojzemí nejen jako zástupce spolkové vlády, ale také jako znalec situace v Sasku, se kterým Liberecký kraj sousedí. Maizière byl členem saského kabinetu od roku 1999. V roce 2001 se stal ministrem financí v Sasku, od roku 2002 byl ministrem spravedlnosti a než odešel do spolkové vlády Angely Merkelové, stihl ještě rok zastávat funkci saského ministra vnitra.V současné době je Thomas de Maizière považován za jednoho z nejbližších spolupracovníků kancléřky Merkelové a německá média v čele s Deutsche Welle o něm spekulují jako o jejím možném nástupci. Na začátku letošního roku bylo při skandálním odhalení zjištěno, že společně s Merkelovou byl Maizière odposloucháván americkou bezpečnostní agenturou.

Kriminalita v pohraničí roste

Novou smlouvou se Německo i Česko snaží řešit zvýšenou kriminalitu v oblasti příhraničí. Po vstupu Česka a Polska do schengenského prostoru totiž hlavně v Německu výrazně přibylo krádeží a vážným problémem je obchodování s pervitinem z Česka. Zatímco v roce 2011 zajistili saští celníci v pohraničí tři kilogramy pervitinu, v roce 2013 toto množství překročilo 14 kilogramů. V Německu je droga oblíbená, protože je levná.

Droga se v Česku vaří z léků, které se ve velkém pašují z Polska, kde jsou v lékárnách volně dostupné. Podle Půty je proto prioritou německé strany, aby Polsko volný prodej zakázalo, stejně jako je tomu v ostatních zemích Evropy. „Polský Sejm o tom už několikrát jednal, zákaz ale zatím nevydal," poznamenal Půta, který to považuje za jeden z hlavních problémů. Od nové policejní smlouvy si slibuje především zlepšení a zrychlení komunikace mezi policisty.

Jazyková bariéra

„Myslím, že se policie musí naučit přes hranice komunikovat rychleji a příměji, v posledních letech už se to ale mění k lepšímu a i jazyková bariéra se odstraňuje," dodal hejtman. Kriminalita s otevřením schengenského prostoru nevzrostla jen v Německu, tento trend zaznamenali i v Hrádku nad Nisou nebo na Frýdlantsku.

„Je to hlavně majetková kriminalita, kradou se kola, minulý týden jsme s policií řešili krádež deseti kanálových vpustí ve městě," řekl hrádecký starosta Josef Horinka (Starostové pro Liberecký kraj). Ve městě kdysi fungovaly společné česko-polsko-německé policejní hlídky, to ale nepovažuje za nutné. „Mělo to spíš psychologický efekt," dodal Horinka.