Šest jich je na zajištění dopravy na Českolipsku, pět na Liberecku a Frýdlantsku.

Nejmenší zájem je o Jablonecko a Semilsko, kde jsou nabídky jen dvě. Ceny za kilometr se pohybují od 25,74 Kč do 31,13 Kč, sdělila dnes vedoucí krajského odboru dopravy Eva Šulcová. V současné době platí kraj dopravcům 31,50 korun za kilometr.

Zakázku, která je rozdělena na tři regiony Východ (Českolipsko), Západ (Jablonecko, Semilsko) a Sever (Liberecko), tak může získat jeden až tři zájemci, kteří nabídli ekonomicky nejvýhodnější podmínky.

Liberecký kraj vypsal zakázku na zajištění autobusové dopravy v kraji na příštích deset let už počátkem června 2012. Termín pro podání nabídek se kvůli námitkám a úpravám tendru desetkrát posouval.

Naposledy loni na podzim, kdy byl kraj donucen termín opět posunout, protože potenciální zájemci o tendr vznesli několik námitek a připomínek ke způsobu, jakým bylo znění veřejné nabídky formulováno.

Podle vedení kraje se ale mohlo jednat pouze o spekulanty, kteří se snažili odsunout finální otevírání obálek. Již v prosinci loňského roku hejtman Martin Půta razantně řekl: „Obálky rozhodně otevřeme." A dnes se tak stalo.

V létě 2013 dokonce nově zvolené vedení Libereckého kraje v čele s hejtmanem Martinem Půtou (Starostové) upravilo hodnotící kritéria pro výběr vítěze. Existovala totiž pochybnost, že zakázka byla ušita na míru společnosti BusLine, která je v současné době největším dopravcem v kraji.

Ze zadání zakázky tak zmizela diskriminační kritéria a jako rozhodující pro získání zakázky byla stanovena cena. Podíl subjektivního hodnocení se snížil z původních třiceti na deset procent.

Přesto tendr prověřuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Dopravní společnost z Velké Bíteše napadla zadání zakázky a požádala o její prověření. Chtěla také, aby ÚOHS předběžným opatřením zabránil krajským úředníkům obálky s nabídkami otevřít. Úřad žádosti nevyhověl. Tendr neprověřuje poprvé před více než rokem odmítl ÚOHS jako neodůvodněné námitky společnosti Arriva.(vod, čtk)