A právě včasné odstranění melanomu může vést k úspěšné léčbě pacienta. „Strach z kožních nádorů a především stále přetrvávající pověra, že mateřská znaménka se nemají odstraňovat, přivádějí pacienty na naše oddělení příliš pozdě, kdy už nádor metastázuje," varuje primářka kožního oddělení Krajské nemocnice v Liberci Dana Frydrychová.Také u kůže platí: hlavně prevence

Podle ní už totiž nestačí chirurgické odstranění, ale pacient musí podstoupit léčbu na onkologii - včetně chemoterapie. „Nově se začíná využívat také bioléčby ve specializovaných centrech v Praze nebo Hradci Králové," upozornila lékařka. Jak ale opakovaně zdůraznila, u nádoru, který můžeme zaregistrovat pouhým okem, je tato fáze mnohdy zbytečná.

„Tak jako si provádíme samovyšetření prsů nebo chodíme na další preventivní prohlídky, měli bychom věnovat pozornost také kůži. Pokud máme zvýšenou pigmentaci nebo zpozorujeme změny tvaru, zbarvení či ohraničení pigmentového névu, neměli bychom s návštěvou lékaře váhat. Opakovaně říkám: Lépe 10krát zbytečně než jednou pozdě. Věřte, že je pro nás příjemné, když můžeme člověka zbavit strachu, když ho ujistíme, že jde třeba jen o „stařeckou bradavici"," dodává primářka kožního oddělení.

Jeden z mealnomůKromě změny zbarvení ztmavnutí či zčervenání mateřského či pigmentového znaménka, by lidé měli věnovat pozornost i jeho zvětšení a v neposlední řadě změnám na okolní kůži, svědění či zvýšené citlivosti a bolestivosti. „Měli bychom si všímat i těch míst, která nejsou dobře viditelná. Měli jsme tu například pacienta, který měl melanom na chodidle a přišel teprve, až když cítil bolest při došlápnutí a měl ponožku od krve," přiblížila problematiku melanomů primářka Dana Frydrychová.

Melanomy se bohužel nemusí vyskytovat jen na viditelných místech, ale také na sliznici, v oku, dutině ústní či na přirození.

Desítka není nic!

Včasná diagnostika melanomu je pro úspěšnou léčbu naprosto zásadní.

Stejně jako u ostatních chorob lékaři varují před rizikovými faktory, i tady bychom se měli vyvarovat toho, co zvyšuje pravděpodobnost onemocnění. A tak jako se u kuřáků zvyšuje pravděpodobnost rakoviny plic, nadměrné opalování hrozí zase vznikem melanomu.

Ten sice vzniká nekontrolovaným množením pigmentotvorných kožních buněk melanocytů. Významným faktorem je také dědičnost choroby, ale UV záření ať už ze slunce nebo v soláriích, může podle primářky Dany Frydrychové vnik melanomu urychlit.

Čtěte také: Melanomovou poradnu hledejte v Liberci

Zvláště, pokud patříte k takzvaným světlým fototypům, je na místě se před nadměrným slunečním zářením důsledně chránit.

„Opalovací krém s faktorem do deseti není nic. I tady bychom měli používat faktor kolem patnáctky," upozorňuje lékařka. Malé děti, ale například i lidé se sníženou imunitou, například po transplantaci ledvin či kostní dřeně, by se neměli zdráhat a sáhnout i po krému s ochranným faktorem 50.

Kromě opalovacích krémů s vyšším faktorem je dobré se při slunění držet i několika dalších zásad. Krémy kombinovat s vhodným oblečením na trhu už se dokonce objevují speciální tkaniny s ochranným UV filtrem.

Jeden z melanomůS módou vyholených hlav není od věci chránit si její pokožku, zvláště u moře, kloboukem nebo čepicí. Poslední rada mi přišla úsměvná, než lékařka promítla několik obrázků rozsáhlého kožního melanomu právě na lebce…

A podle lékařky neobstojí ani argument lidí, kteří říkají, že jim sluníčko neublíží, protože se dobře opalují. „Když vezmu statistiku melanomů, všichni mí pacienti se dobře opalují…" zdůrazňuje primářka.

Pravdou je, že čím tmavší pleť, tím menší riziko melanomu. Například u černochu se toto onemocnění nevyskytuje takřka vůbec a pokud ano, pak zasahuje světlejší části těla dlaně či chodidla.

Solária? Noční můra dermatologů

Na internetu se sice objevuje řada argumentů, proč je opalování v soláriích prospěšné, ale názor kožních lékařů je jednoznačný: časté návštěvy solaria od mladého věku zvyšují riziko vzniku rakoviny kůže až o 75 procent.

„Lidé by měli být v soláriích informování o zdravotních rizicích ozařování, ale nejsou. Dětem a mladistvým by se mělo užívaní zakázat, tak jako je to běžné v zahraničí. U nás se, pokud vím, o podobném zákonu zatím stále jen jedná," doplnila lékařka.

A to i přesto, že u dětí je výskyt melanomu poměrně vzácný.

„V celé ČR jsou to jednotlivé případy, u nás na oddělení bylo nejmladšímu pacientovi s melanomem sedmnáct. Ale problém je v tom, že zvýšeným ozařováním v dětském věku, se zvyšuje potencionální riziko ke vzniku melanomu v dospělém věku. Přiměřená ochrana před sluncem by měla být samozřejmostí. Jako si dítě od mala automaticky čistí zuby, mělo by za samozřejmé pokládat i používání opalovacích krémů," zdůrazňuje lékařka.

Počet nemocných stoupá

V České republice je ročně tato choroba nově diagnostikována u dvou tisíc pacientů. Pět set jich na ni bohužel zemře. Na celém světě podlehne zhoubné formě kožního melanomu 48 tisíc lidí. Od roku 1977 se počet případů onemocnění zvýšil celosvětově čtyřikrát.

U žen se nádor nachází nejčastěji na končetinách, u mužů především na trupu.

Nejvyšší výskyt onemocnění je v Austrálii, kde je výsledkem kombinace několika nepříznivých faktorů: intenzivní sluneční záření, nedostatečná pigmentace obyvatel původem ze severní Evropy a nevhodný životní styl s dlouhodobým pobytem na slunci.

Co je to maligní melanom?

Jde o nejzhoubnější nádorové onemocnění kůže. Nádor vzniká nekontrolovaným množením pigmentotvorných kožních buněk melanocytů.

Pokročilý nádor se může šířit prostřednictvím metastáz dále do organismu a v případě neúspěšné terapie může vést i k úmrtí. Naopak včasným rozpoznáním a léčbou se prognóza onemocnění podstatně zlepšuje a mnohdy je možné pacienta trvale vyléčit.

Maligní melanom není častým onemocněním, představuje jen

5 -7 % všech zhoubných kožních nádorů.

Agresivita nádoru však řadí melanom mezi nejzávažnější maligní onemocnění vůbec. Chování melanomu je někdy zrádné, nejsou výjimečné ani pozdní metastázy, které se objevují po desetiletém i delším bezpříznakovém období.

Příčiny pozdní diagnostiky

- malá informovanost pacientů

- strach z kožních nádorů (bojíme se rakoviny)

- popírání růstu pigmentového útvaru

- přetrvávající pověra, že se mateřská znaménka nemají odstraňovat (lidé přijdou většinou pozdě, když už kožní nádor metastázuje, a tak i po jeho odstranění chirurgickou cestou je pravděpodobnost na vyléčení velmi nízká, nádor je navíc velmi agresivní a pacient do 2 let zpravidla umírá, což zavdalo příčinu k tomuto mýtu)

- řada lékařů kvůli vysoké specializaci svého oboru počínající melanom vůbec nepozná, i když pacienta v postižené lokalizaci vyšetřuje!!!

Faktory zvyšující riziko vzniku nádoru

- Nízký fototyp kůže
- Intenzita, délka a opakování slunění
- Spálení kůže, zvláště v dětském věku a v pubertě
- Přítomnost atypických pigmentových névů
- Výskyt kožních nádorů v rodině
- Imunopresivní léčba (např. po transplantaci kostní dřeně nebo ledvin)

Kdy bychom měli zpozornět?

Varovné změny tzv. pigmentových névů se jednoduše dají rozpoznat podle pravidla nazvaného ABCDE:

A (asymetry) změna původního tvaru

B (border) nepravidelné ohraničení a jeho změna

C (color) ztmavnutí, zesvětlení, zčervenání, strakatost

D (diameter) průměr větší než 6 milimetrů, změna velikosti, růst v rovině nebo do výšky

E (evolution) změny na okolní kůži, zarudnutí, svědění, otok, změna citlivosti