Stojíme na frekventované Vratislavické ulici v Liberci. Většina řidičů, kteří nás míjí, při pohledu na houf policistů znervózní. Netuší, že tentokrát nerozdávají jen pokuty, ale také odměny v podobě nealko piva.

MÍSTO POKUTY, PIVO

„Záměrem preventivní akce Řídím, piju nealko je upozornit řidiče, aby nesedali za volant pod vlivem alkoholu,“ vysvětluje policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová s tím, že počet lidí, kteří si před jízdou dají „jedno“ nebo zapomenou na „zbytkáč“ stále roste. „V poslední době je bohužel čím dál tím větší problém i u cyklistů,“ dodává mluvčí, které dávají za pravdu i statistiky.

V úterý 11. července kolem čtvrté hodiny odpoledne se v Lukášovské ulici čelně střetla dvě osobní vozidla.
Čtyři zranění lidé. Taková je bilance nehody dvou aut

Letos hrál alkohol hlavní roli u třetiny nehod cyklistů, které policie vyšetřovala. Přibývá také těch, kteří řídí posilněni drogami. „Během jednoho dne jsme na Jablonecku odhalili pod vlivem omamných látek dva cyklisty, jednoho chodce a jednoho řidiče,“ upozorňuje Šrýtrová. To už ale policisté zastavují první řidičku. Ta bez problémů a dokonce s úsměvem absolvuje dechovou zkoušku a za odměnu dostává nealko pivo. Evidentně má čisté svědomí.

SEDĚLA, KDE NEMĚLA

U dalšího řidiče už situace tak jednoduchá není. Ještě než zastaví, kroutí policisté hlavou a zejména Miroslav Klásek z Besipu zpozorní. Na předním sedadle totiž sedí asi šestiletá holčička, povinných 36 kilogramů rozhodně neváží. „Víte, že se tomu říká sedadlo smrti,“ pustí se krajský koordinátor Besipu bez okolků do řidiče, zřejmě tatínka. Ten se ohrazuje tím, že holčička přece sedí na podsedáku. „To, ale nestačí, pokud už musí sedět vepředu v autosedačce,“ upozorňuje. Holčička si musí přesednout a muž řádně poučen odjíždí. „Nechápu to, oni ty svoje děti snad nemají rádi,“ komentuje jeho odjezd pan Klásek.

V sobotu 29. července 2017 došlo k dopravní nehodě na Českodubsku. Před sedmou hodinou večerní se srazila dvě osobní auta.
Neposkytl první pomoc a od nehody ujel

Další kontroly už probíhají v pořádku. Žádný řidič „nenadýchal“, takže se rozdávala pouze piva.