A právě tato prostá hra, ke které stačí kostičkovaný papír a tužka, byla studenty povýšena, stala se hitem na celostátní úrovni. V piškvorcích se bojuje o poháry.

Na libereckém Gymnáziu F. X. Šaldy se v pátek konalo krajské kolo. Toho se zúčastnily i dva týmy z Gymnázia Česká Lípa, které zvítězili z regionálního klání. Po celé zemi pak v pátek poměřilo síly celkem 180 týmů. Ty vzešly z oblastních kol. „V Liberci spolu soupeřilo osm týmů po pěti lidech. Na každý duel měli soutěžící vždy maximálně dvacet minut," popsal koordinátor soutěže v Libereckém kraji Jan Erhart, jehož bratr Deníku prozradil, jak celá piškvorková mánie vlastně vznikla.

„Asi před deseti lety parta kluků z Brna uspořádala turnaj v počítačové hře, ale bylo to náročné na vybavení i prostory. Jakmile pak přestoupili ze středních škol na školy vysoké, vymýšleli, co by tak mohli zorganizovat nového a méně náročného, a právě tehdy vznikl nápad – turnaj v piškvorcích," vylíčil Jiří Erhart. Myšlenka se evidentně ujala. Letošními oblastními koly prošlo 6 tisíc studentů.

Soutěž v piškvorkách

Piškvorková taktika

V piškvorcích se musí taktizovat, pokud chce člověk vyhrát. „Hrajeme je tak, jak se hrají v piškvorkové federaci. Začíná se stylem Swap 2, což neznevýhodňuje toho, kdo začíná, jako tomu je u klasické hry," upřesnil Jiří Erhart.
V Liberci si nejlépe vedli Mistři ze Semil (Gymnázium Ivana Olbrachta). Celorepublikové finále v piškvorcích se uskuteční v pátek 29. listopadu v Brně.