RIZIKOVÝ ÚSEK: MNÍŠEK HABARTICE

Jak potvrdila policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová, pro svou první akci si čerstvá jednotka vybrala jeden z nejrizikovějších úseků na Liberecku: Mníšek přechod do Polska v Habarticích, kde dlouhé, rovné silnice svádí řidiče k tomu, aby v obci zapomínali na přikázanou padesátku.

PŘÍKOPY PLNÉ POLÁKŮ

„Problémem jsou hlavně polští řidiči. Především když zaprší, máme jích plné příkopy," shrnula problém jedna z místních obyvatelek Monika Klemšová, podle které jsou právě polští řidiči nejhorší.

Podobný problém řeší i v Habarticích. Také tady jsou úseky, kde dělá řidičům problém sešlápnout brzdu. „Máme tady sice šedesátku, ale tou jezdí málokdo," postěžoval si starosta Stanislav Briestenský.

DEVADESÁTKOU V OBCI

Nedovolená rychlost byl nejčastější přestupek, kterého se minulý týden řidiči dopouštěli. „První cenu" si odnesl řidič, který „profrčel" obcí devadesátkou, navíc posilněn alkoholem. Naštěstí se podle Šrýtrové jednalo o ojedinělý incident. „Ve většině případů řidiči překročili rychlost v obci do dvaceti kilometrů, což znamená pro řidiče přičtení dvou trestných bodů a uložení blokové pokuty až do výše jednoho tisíce korun," poznamenala mluvčí.

VIDITELNÁ POLICIE

Podle dopravního experta Romana Budského mají podobné akce význam zejména v případě agresivních řidičů, na které neplatí preventivní opatření. „Policie by měla být především viditelná. Jak se ukázalo i v jiných zemích, tak když řidiči vidí na silnicích uniformované policisty, opravdu to působí. Někteří bohužel minou policistu a opět šlápnou na plyn," vysvětlil Budský.

Na tyto hazardéry pak podle něj platí podobné akce jako byla ta minulý týden, kdy policie sleduje dění na silnicích v civilních vozech prostřednictvím monitorovací techniky.

TOP SPEED TEAM tvoří pět civilních vozů, každý okres disponuje jedním autem a jeden vůz je krajský, které budou podle vrchního komisaře z dopravní policie Jana Friesera nasazeny vždy tam, kde bude aktuálně potřeba. Podle mluvčí Vladimíry Šrýtrové se už teď připravuje další akce. „Z pochopitelných důvodů nemohu říct kde," dodala Šrýtrové. Do první akce bylo zapojeno na padesát policistů, kteří rozdali pokuty za čtyřicet tisíc korun.