Policisté v Libereckém kraji pátrají ročně po stovkách ztracených lidí a jejich počty narůstají.

Jen za rok 2016 přijalo Integrované operační středisko Libereckého kraje 534 oznámení o pohřešované osobě. „Z toho bylo 152 oznámení k nezletilým, 45 k seniorům a 13 k vážně nemocným osobám,“ uvedl mluvčí krajských policistů Vojtěch Robovský.

Za letošní rok již krajské operační středisko přijalo 332 událostí a dalších 54 v rámci Integrovaného záchranného systému evidovalo. „Jen za poslední týden policisté přijali na dvě desítky oznámení majících znaky pohřešování, při nichž byly k pátracím akcím nasazeny více jak čtyři desítky policistů, tři desítky hasičů, téměř desítka psovodů, vrtulník, ale také hlídky v okolních krajích provádějící prověrky u známých a příbuzných,“ dodal Vojtěch Robovský.

Aktuálně policisté pátrají například po jednačtyřicetileté Radce Ticháčkové z Hejnic na Frýdlantsku, která odešla z místa bydliště minulou neděli. Hledaná žena je zbavena způsobilosti k právním úkonům, z domova podle policistů odchází opakovaně a mnohdy cestuje po celé republice.

U dětí neotálet

Před samotným oznámením o pohřešování by měl oznamovatel zvážit, zdali se skutečně jedná o pohřešování, tedy je-li je osoba v přímém ohrožení života nebo zdraví, nebo jde jen o nějaké zdržení nebo zapomenutí se. „To samozřejmě platí hlavně u dospělých osob. V případě dětí a seniorů, či osob se zdravotní indispozicí, by neměl oznamovatel zbytečně otálet. Je důležité mít na paměti, že především čas v těchto případech hraje tu nejzásadnější roli,“ podotýká policejní mluvčí.

Policisté v kraji pátrají také po desítkách lidí, kteří jsou podezřelí, že se dopustili trestného činu, po osobách, na které byl vydán příkaz k zatčení nebo nenastoupily do výkonu trestu odnětí svobody v některé věznici, ale také po mladých svěřencích, kteří opustili výchovné ústavy.