Desítky tisíc až miliony korun. Na takové peníze si ročně přijdete, pokud zasednete v zastupitelstvu Libereckého kraje. Deník pro vás zjistil, kolik na odměnách berou jeho politici.

Nejvíce si svou prací vydělá hejtman. Měsíčně si přijde na 77 tisíc korun, dalším benefitem pro něj jsou služební Škoda Superb, telefon s internetem, notebook nebo služební byt v Liberci. Nutno však podotknout, že o platu Stanislava Eichlera bylo rozhodnuto ještě předtím, než byl zvolen hejtmanem mzdu politiků upravuje nařízení vlády a je odlišné od počtu obyvatel krajů. Zuzana Moravčíková tedy jen díky velikosti Středočeského kraje bere 93,5 tisíce korun.

Špatně se nemají ani hejtmanovi náměstci, kteří mají jen o pár tisícikorun méně než hejtman. Stejně jako on požívají výhod služebních vozů, notebooků a mobilů, slouží jim i sekretářky a asistentka.

Samostatnou kapitolou jsou členové výborů. Ti svoji práci vykonávají jako neuvolnění (mohou tedy při ní mít civilní zaměstnání). Za tuto práci pobírají 7 tisíc měsíčně. Výjimkou je Miloš Tita (KSČM), který je předseda dopravního výboru jako uvolněný (nemusí chodit do práce) a bere za to 52 tisíc měsíčně. Post získal krátce poté, co byl svržen z pozice starosty Ralska. Část zastupitelů tehdy tvrdila, že koalice ČSSD a SOS s tichou podporou KSČM tento post uměle vytvořila, aby si zavázala komunisty k hlasování.

Kolik berou krajští politici

Sledujte s námi Krajské volby 2012