A i když už své akcie prodala, stále se do Svijan vrací. V pátek jí pivovar připravil oslavu k 85. narozeninám.

„Nezapomenu na naši první valnou hromadu, kde můj syn chtěl prezentovat výsledky hospodaření. Po třech minutách Jiřina Bohdalová vstala, řekla: kluci, číslům nerozumím, tváříte se příliš vážně. Radši vám řeknu nějakou historku. A začala. A pak přišly další a další historky a valná hromada byla v čudu," vzpomínal na oslavě předseda představenstva LIF Miroslav Kučera. „Jiřina Bohdalová našemu pivovaru hodně pomohla, stala se jeho patronkou. Teď jsou z nás přátelé, a proto i tato oslava," vysvětlil za LIF Jan Kříž.

Frmol i v důchodu

Kromě pivovarníků přišli Jiřině Bohdalové pogratulovat i další významní podnikatelé z regionu, zástupci Libereckého kraje a přátelé, které v Českém ráji má. „V Chuchelně mám chalupu, tam hrozně ráda jezdím, nejraději sama. Alespoň mám chvilku být sama se sebou, protože jinak jsem pořád v jednom kole. Stále pracuji, ale těší mě to. Dokud vidím, slyším a hýbu se, tak budu hrát. S režisérem Zelenkou teď připravujeme detektivně komediální triptych z prostředí domova důchodců. Budou tam se mnou hrát ještě František Němec a Viktor Preiss, na to se těším," řekla Deníku Bohdalová, která měla z oslavy ohromnou radost.

Květin dostala herečka Jiřina Bohdalová ve Svijanech tolik, že by si mohla založit květinářství.

Květin dostala herečka Jiřina Bohdalová ve Svijanech tolik, že by si mohla založit květinářství.

„Podívejte těch darů, co jsem dostala. To snad budu muset objednat kamion, abych je odvezla. Ještě, že takové výročí neslavím každý rok," smála se herečka nad desítkami pugétů, obrovským pecnem chleba, sochou z pískovce, skleněnou vázou, šperky, ozdobným samorostem a dalšími početnými dary.

Kázání v kapli

Začátek oslavy proběhl v kapli svijanského zámku, který se po letech chátrání dočkal renovace a na konci května se otevře pro veřejnost. „Je to krása, jsem ráda, že pivovar zámek koupil. Těší mě, když někdo myslí nejen na to jak vydělat, ale i jak zvelebit své okolí," pochválila už téměř hotovou rekonstrukci Bohdalová. Ta si v kapli také užila „kázání" z kazatelny. „Je to role, ve které ještě nikdy nebyla. Tak jsme jí to chtěli dopřát," odůvodnil Jan Kříž hereččino vystoupení na kazatelně.

„Doufám, že budu stejně úspěšná jako Miloš Kopecký v roli feldkuráta Katze. Ten také vystoupil na kazatelně jen jednou, ale tak nezapomenutelným způsobem, že se z toho stala legenda," smála se Bohdalová. „V životě všechno hrozně letí, vychutnejte si každou chvilku a hlavně se neberte tak vážně, to je cesta do pekel," prozradila z kazatelny tajemství své vitálnosti Bohdalová.