V Jilemnici ho vítali především starší lidé, kteří se tu sešli více než hodinu předem. Po krátké návštěvě radnice, kdy prezidenta uvítala starostka města Jana Čechová, usedla hlava státu v doprovodu hejtmana Libereckého kraje Martina Půty a starostky na podium. Na náměstí u kašny se ale sešli také Zemanovi odpůrci, převážně z řad mladých lidí. Červené karty jim svítily v rukou, jeden z domů na náměstí jimi měl vylepena okna.

Dvacetiminutový prostor pro dotazy využili Jilemničtí beze zbytku. Na úvod jej přišel pozdravit kamarád z mládí a žoviálně zahalekal: „Miloši, ahoj." Další tazatelé ale začali pěkně zostra. Proč mají zdejší lidé o třetinu nižší platy? Jaký je jeho postoj k Tomio Okamurovi. „Jedině blbec, a omlouvám se za ten výraz, může tvrdit, že jedině on má ten správný názor. Ať rozhodnou voliči," okomentoval tuto otázku prezident.

A atmosféra zhoustla: „Nejsem váš volič, nikdy jsem vás nevolil a ani volit nebudu. … Nebudu tady řešit ani váš slovník," chrlil ze sebe muž a ona peprná slova, jenž měl na mysli, na celé náměstí také reprodukoval. Někteří lidé jej okřikovali. „Nechcete se, pane prezidente, místo těch příštích voleb raději vrátit na Vysočinu a objímat stromy," dokončil formulaci otázky tazatel.

Miloš Zeman se stoickým klidem odpověděl: „O tom, zda se vrátím na Vysočinu objímat stromy rozhodnou voliči, občané České republiky." Zároveň také napomenul muže s tím, že nemá svůj názor vydávat za názor většiny. „Mluvte jen za sebe, tak se chová poctivý člověk," dodal prezident. Někteří lidé jej odměnili potleskem.

O milosti pro Kajínka přemýšlí

Dnešní rychlost, jakou se šíří informace, je převratná. Sociální sítě facebook a twiter ovládají skvěle mladí. Právě na twitru mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček uveřejnil v poledne fotografii Ivany Zemanové, jak si třese rukou s nejznámějším zločincem, Jiřím Kajínkem ve Věznici Rýnovice. „Vaše žena se sešla s Kajínkem, bude amnestie," zeptal se napřímo mladý muž.

Příliš kloudné odpovědi se ale nedočkal, mistr bonmotů a komunikace tuto otázku zřejmě čekal: „Moje žena občas navštěvuje věznice, ne proto aby se stala jejich klientkou. Stejně tak navštěvuje další podobná zařízení, jako domovy důchodců, klokánky a domovy dětí. Její návštěva v Rýnovicích je součástí tohoto programu. Setkala se tam s dalšími vězni, nejen s panem Kajínkem. A to je všechno." Zeman ještě na adresu Ovčáčka a twitru dodal, že jde pouze o jeho soukromou aktivitu, kde si může psát, jak chce, protože má svobodu slova.

„Mohu potvrdit, že prezident o věci velmi intenzivně přemýšlí. Cesta do Libereckého kraje byla plánována před několika týdny a součástí programu byla také tato návštěva. Garantuji, že v okamžiku, kdy bude definitivní rozhodnutí, budeme obratem veřejnost informovat," řekl Deníku Jiří Ovčáček v průběhu odpolední návštěvy prezidenta v Jilemnici. První dáma Kajínkovi předala knihu Zámek Lány. „Také se ho zeptala na jeho pohled na celý případ," upřesnil prezidentův mluvčí.

Jedno z témat patřilo o předvolební aktivitě Miloše Zemana. Zda je jí i návštěva kraje. „Jste na omylu. Dělám to čtyři roky," ohradil se Miloš Zeman a předvedl hlasovou dikci, jaká je podle něj při předvolební tour. Do mikrofonu zakřičel: „Já jsem váš kandidát, já jsem ten úplně nejlepší, nikdo na mě nemá…" Mezi potleskem se ozvalo i pískání píšťalek.

Na závěr návštěvy pověsil ještě Miloš Zeman prezidentskou stuhu na prapor Jilemnice, převzal dárky, jimž vévodil Krakonoš, od starostky a odjel s kolonou do Železného Brodu na další setkání.

V Brodě byli kreativní

V Železném Brodě zavlály při návštěvě Miloše Zemana dokonce obří červené trenýrky.

Na prezidenta čekalo na náměstí 3. května v Železném Brodě několik set příznivců i odpůrců, jejichž střed tvořili studenti zdejší Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské, podpořilo je i několik pedagogů a dalších přátel. Při příjezdu Miloše Zemana zazněl potlesk i hvizd píšťalek. „Miloše do koše, Miloše, do koše," skandovali odpůrci vyzbrojení červenými kartami a obřími červenými trenýrkami.

Na dalších transparentech stálo například „Vrať se na své panství, Zemane, nech nám naši zem demokratickou" nebo „Náš příští prezident už nesmí být bezcitný lhář a zbabělec".

Diskuze

Prezident se nejprve odebral na uzavřené jednání s vedením města, po půlhodině pak předstoupil před dav. Nejprve ale vyzval k toleranci a klidné diskuzi hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

„Pan Miloš Zeman je třetím prezidentem, který navštívil Železný Brod. První byl Tomáš Garrigue Masaryk, pak až Václav Klaus a nyní současný prezident," připomněl František Lufinka, starosta Železného Brodu.

Miloš Zeman v Železném Brodě krátce pohovořil o sklářském průmyslu, který poslední dobou zase začíná zvedat hlavu. „Sklo a pivo je, vedle Škodovek, to co Českou republiku reprezentuje v zahraničí," smekl Zeman.

Zeman v diskuzi narazil i na téma volebního systému. „Prosazuji, byť se mi to příliš nedaří, vedle přímé volby prezidenta i přímou volbu třeba starostů či hejtmanů. Jednoduše, aby se starostou či hejtmanem stal člověk z vítězné strany s nejvyšším procentem preferenčních hlasů," popsal prezident.

Další otázka směřovala na to, proč tak otálí s odvoláním ministra financí Andreje Babiše. „Před týdnem mi Bohuslav Sobotka přinesl materiály ohledně Babiše. šlo o podklady finančních operací. Ale zarazilo mne, že nejstarší jsou dvacet let staré a nejmladší čtyři roky. Proč se tedy šlo s Babišem do koalice," zeptal se Zeman. Na včerejší večer si ale do libereckého hotelu Imperial pozval předsedy koaličních stran. „Připravil jsem dva návrhy, jak vládní krizi ukončit."

Bonmoty

Kromě potlesku a hvízdotu došlo i na smích, ostatně, Miloš Zeman je svými bonmoty vyhlášený. Poprvé se lidé na železnobrodském náměstí zasmáli, když odpovídal na přání, aby zůstal takový, jaký je. „Nemůžu zůstat takový, jaký jsem. Stárnu, senilním, bolí mě nohy. Pateticky jsem si vzpomněl, jak jsem i v Jizerských horách nazul běžky a běžel i třicet kilometrů. Letos jsem se na ně ani nepostavil. Degeneruji."

Smích se ozval i závěrem jinak vážné odpovědi na téma odvolání ministra financí Andreje Babiše. „Politika zničíte už jen podezřením. Jen mě ne. Nic jsem si nenakradl a ve svém věku už ani nemohu být podezříván ze sexuálních deliktů."

Na závěr se Miloše Zemana zeptal malý chlapec, zda sleduje hokej. „Já jsem známý odborník na hokej. Vím, že se hraje na dva poločasy a nejlepší hokejistkou je Martina Navrátilová."

Odjezd

Miloš Zeman se poté podepsal do Pamětní knihy města, po čemž ostentativně vrátil pero na stůl.

Od starosty Františka Lufinka poté převzal dar: hutní figurku z dílny Zdenka Sochora z Hrubé Horky. Co to bylo za figurku? No přece … Miloš Zeman.
Na úplný závěr se při zdravici prezident Zeman pozastavil nad obřími trenýrkami. „To znamená, že majitel přešel na ostro. Tak mu přeji, aby nenastydl," doplnil Miloš Zeman.

Prezident České republiky Miloš Zeman navštívil 9. května společnost Trevos v Turnově. Na snímku přebírá Miloš Zeman patnáctimiliontou vyrobenou zářivku od výrobního ředitele firmy Jiřího Opočenského.
Bojujme s blbci. Řekl Zeman na návštěvě v Turnově