Na Ústecku dle Danuše Herpe Jungmanové z organizace SOS for PETS, která bojuje proti týrání psů, mohou být desítky množíren, v celém kraji až stovky.

NA GAUČI NEBO V GARÁŽI

„Stačí se podívat na inzertní servery, kde se nabízejí štěňata bez papírů. Je totiž jedno, zda je pejsek z množírny na gauči nebo z klece v garáži. Bez průkazu původu jsou namnožení za účelem zisku," říká Jungmannová s tím, že často se stává, že psi mají vrozené vady a záhy po prodeji umírají.

„Každý, kdo bude chovat více než pět fenek, bude mít povinnost nahlásit to veterinární správě. Získáme lepší přehled, jak kdo se zvířaty zachází," uvádí ministr zemědělství Marian Jurečka.

Podle Milana Kauckého ze sdružení SOS-zvířata v nouzi není novela zpracována dobře. „Ještě ani neprošla parlamentem. Má i několik velkých chyb. Když v rodině budou například 4 lidi, mohou mít dohromady až 16 fen. Hlásit to nemusí, protože povinnost tam je až od 5 fen na osobu. Zase to tedy nebude snadno postižitelné," říká Kaucký, který novelu připomínkoval, jeho návrhy ovšem prý ministerstvo nezapracovalo.

ČERNÉ ÚTULKY U NÁS PRÝ NEJSOU

„Proti množírnám pomohou jedině centrální rejstřík, povinné čipování, povinnost registrace čipu, a hlavně kontroly ze strany Krajské veterinární správy a dalších orgánů státní správy. Pro SVS je to ale práce navíc, protože primárně je zřízena pro kontrolu potravin. Nejsou ani personálně schopni všechna hlášení o množírnách zkontrolovat," myslí si Kaucký.

Novela poprvé zavádí též povinnou registraci útulků pro toulavá zvířata, která se tak dostanou pod veterinární dozor. Ministerstvo tím chce zabránit vzniku černých útulků, která zvířatům někdy poskytují pochybnou péči. Takové na území Ústeckého kraje podle ochránců nejsou.

„Víme ale, že na území kraje jsou soukromé útulky, které odpovídají psím koncentrákům, kde jsou psi drženi jako rukojmí, aby na ně město majiteli útulku platilo. Na tyto nešvary upozorňujeme a snažíme se to řešit," doplnila Jungmannová.

To ovšem není případ Centra pro zvířata v nouzi při ústecké zoo. „Pro nás novela nepřináší žádnou změnu, veterinární kontrola nám sem chodí pravidelně," uvedla vedoucí centra Jaroslava Ježková.