K těm patří třeba více než 3000 let stará bronzová jehlice, středověká pec na chleba nebo tajná chodba, kterou archeologové na zámku objevili. Nejcennějším exponátem je zřejmě bronzový poklad tak zvaných svijanských labutěk. U příležitosti dnešního slavnostního otevření zámku to ČTK řekl archeolog Petr Brestovanský.

"Bronzový poklad je světovým unikátem, když se to roku 1854 našlo, tak už o několik let později informovala severní Amerika ve vědeckých časopisech, že se ve Svijanech našly unikátní bronzy," řekl Brestovanský. Není podle něj obvyklé, aby se tolik umělecky zpracovaného bronzu z 9. a 10. století před naším letopočtem našlo na jednom místě. Archeologové se také pokusili zrekonstruovat vozíček, na němž byly ozdoby použité. "Jsou to kultovní předměty," řekl Brestovanský. K čemu sloužily, mohou ale podle něj archeologové jen hádat.

Jak ukázaly nálezy, bylo místo, kde dnes stojí svijanský zámek, osídleno už před více než 2500 lety. Zámek vznikl mnohem později z původní renesanční tvrze, kterou vystavěl stejně jako pivovar v polovině 16. století Jaroslav z Vartemberka. Zámek často měnil majitele, mezi jeho vlastníky byli i Valdštejnové a Rohanové. Po Bílé hoře zámek už nesloužil jako šlechtické sídlo, byl jen správní budovou. Objekt postupně chátral, nejvíc dostal zabrat za socialismu, kdy prošel necitlivou přestavbou a léta sloužil jako ubytovna.

Zchátralý areál koupil před třemi lety nedaleký Pivovar Svijany, který nákladnou rekonstrukci financuje s využitím tak zvaných norských fondů. Hotova je zatím první etapa. Původně se předpokládalo, že bude stát 50 milionů korun, z toho 30 získal pivovar z fondů. Nakonec ale musel ještě deset milionů přidat. "Když jsme ten projekt začali psát, tak jsme o některých věcech ještě nevěděli. Objevily se tu vzácné malby, které si zasloužily zrestaurovat," vysvětlil zvýšení nákladů ředitel Pivovaru Roman Havlík. Restaurátorské práce budou podle něj ještě pokračovat, za provozu se bude opravovat třeba barokní oltář ve velké kapli.

I v samotném zámku se bude pracovat dál. Náklady na další etapu se podle projektové manažerky Markéty Tůmové odhadují na 50 milionů korun. "Rádi bychom to rozšířili o nějaké ubytovací kapacity, protože svijanský zámek je na okraji Českého ráje," doplnil Havlík. Ubytování by podle něj měl zámek nabídnout už v příští letní sezoně. V areálu by měla vzniknout také restaurace. "Přemýšlíme i o zážitkovém a školním minipivovaru. Pokud přijede parta lidí, tak by si tady mohli pod vedením našeho zkušeného sládka uvařit pivo a za měsíc si ho pak přijet vypít," vysvětlil záměr ředitel pivovaru.