Jak jste se dostala k józe?
V době, kdy jsem stála na pomyslné životní křižovatce, jsem hledala pohyb, který mi přinese i něco navíc.Upřímně jsem nečekala, že to, co dostanu, nebude jen něco navíc, ale úplně všechno, co jsem v tu chvíli potřebovala. Cesta k lektorství pak trvala několik let a spíše zcela přirozeně vyplynula. Mám radost, že svoji osobní zkušenost mohu předávat ostatním a sdílet tak to, co má v životě opravdu smysl, a to je život sám.

Liší se hodně jóga v zahraničí od té, kterou provozují studia v Čechách?
Česká jóga a zahraniční jóga se liší, to je jasné, ale zrovna tak se liší jógové lekce studia od studia i v rámci jedné země, jednoho města. V zahraničí se většinou nesetkáte s tím, že lektor získal svou kvalifikaci na krátkém rekvalifikačním kurzu, ale v Čechách je to celkem běžné. Na zahraničních lekcích také najdete mnohem více mužů, než u nás, ale to se snažíme změnit. Zahraničí je velmi široký pojem, nejraději mám jógu někde v exotice, kdy uprostřed zeleně nebo na břehu moře můžete svou pozornost soustředit čistě na jógu. Nejen, že si krásně odpočinete a pročistíte hlavu, ale jógovou praxi prohloubíte a ukotvíte. Ceny jsou samozřejmě v zahraničí zcela jinde, ale stojí to za to.

Farmářské trhy se konaly 13. července v Kostelní ulici u liberecké radnice.
FOTOGALERIE: Farmářské trhy nabízejí celou řadu domácích produktů

Co Vás nakonec přesvědčilo otevřít si studio?
Když jsme se s partnerem rozhodli, že se usadíme v Čechách, otevření studia bylo zcela přirozeným dalším krokem. Jak nejlépe předávat jógovou zkušenost ostatním? Ve vlastním studiu :)

Mohou jógu cvičit všichni nebo jsou nějaká omezení? Jací chodí klienti?
Může přijít skutečně kdokoli. Omezení existují, ale jóga nám právě ukáže, že jsou často jen v naší hlavě.  Samozřejmě existují zranění, onemocnění a chronické bolesti, a ne všechny pozice jsou vhodné pro každého. Od toho je tu ale lektor, aby poradil, co je ještě dobré, a co může uškodit. Jóga působí terapeuticky, takže se díky praktikování své nemoci můžete i zbavit, zranění můžete zhojit a bolesti odezní, není to ale pravidlo, je to jedna z možností.
Klienti chodí různorodí. Mladí, starší, tlustí, tencí, muži i ženy. Ti, kteří nemají žádný problém a chtějí jen udělat něco pro sebe navíc a cítit se lépe, ale i ti, kteří řeší nějaký problém. Přicházejí lidé, kteří chtějí získat lepší fyzickou zdatnost nebo shodit nějaký ten kilogram navíc. Pravidelně také ti, kteří se zotavují po zranění nebo bojují s dlouhodobou nemocí či chronickou bolestí. Pravidelně přicházejí i lidé, kteří neberou jógu jako sport, ale jako cestu svého života.

20 MINUTES zahrají v Liberci  na Letní scéně.
Pouliční umění rozhýbe město

Hodně slýchávám, že jóga není ani sport, spíše taková relaxace, při které se moc nezapotíte. Co je na tom pravdy?
Teď jste mě rozesmál :) Jóga může být sportem a nemusí, existuje veliké množství jógových stylů, od těch relaxačních až po ty, při kterých vám stékají proudy potu po těle. Fyzická praxe jógy je náročná dle toho, jak si ji každý sám nastaví. V pozicích můžete setrvávat jen několik vteřin, ale jakmile se dostanete na několik minut, to je potom něco. V lekcích se snažím kombinovat dynamické přechody se statickými pozicemi, prokládat meditací a končit lekci vždy relaxací. Takže v jedné lekci zažijete vše - akci i klid, protažení i uvolnění, výdrž i přeměny.

Jak často by se měla jóga provozovat? A kdy se dostaví první výsledky?
Ideálně denně :) Ale nelekejte se, 2 - 3x týdně se vydejte na lekci a budete sám překvapen, jak rychle se vaše tělo začne proměňovat. 

NIKOL KUBICOVÁ Narodila se 17. července v liberecké porodnici mamince Janě Kubicové z Hrádku nad Nisou. Vážila 3,62 kg a měřila 49 cm.
Hlasujte pro nejhezčí miminko 29. týdne roku 2017

Jak Vás napadla myšlenka jógy venku?
Zcela přirozeně, je léto a krásné počasí a příroda a jóga, to k sobě neodmyslitelně patří. Když jógujete v přírodě, nemůže se stát, že by okolí rušilo. Protože to okolí jsou stromy, ptáci, voda v potoce a čerstvý vzduch. Jóga venku je prostě úplně přirozená, a proto tam jsme rádi.

Jaké jsou rozdíly mezi Hatha a Jin jógou, které nabízíte v kurzech?
Hatha jóga je tradičním indickým jógovým stylem, který zahrnuje fyzické cvičení (asany) meditaci a pranayamu (práci s dechem a životní energií). Cílem Hatha jógy je získání rovnováhy tělesné i vnitřní. Při fyzické praxi hatha jógy zapojujete svaly celého těla, prokrvíte celý organismus a díky aktivní síle se i zapotíte. Výdrže v pozicích jsou nastaveny na 5-8 hlubokých dechů.
Jin jóga je naproti tomu zcela relaxačním stylem, ve kterém aktivní síla není využívána. Naopak využíváte pouze sílu pasivní, váhu vlastního těla a extrémně pomalé a zcela plynulé pohyby. Výdrže v pozicích jsou po dobu 3-5 minut a prováděné pozice se soustředí na hlubší úrovně fyzického těla. Její praktikování působí příznivě na klouby, vazy, šlachy a fascie. Praktikováním Jin jógy se učíte respektovat potřeby svého těla, a to nejen fyzického.

ČTYŘI LEKTORKY se postarají o víkendu  o účastníky prvního Jóga kempu v Českém ráji. Program najdete na www.jogakempvceskemraji.czLucie Hrubá, lektorka Hatha Jógy, Jin Jógy, Vitální Jógy, Restorativní Jógy.
Lektorka: Projógujeme se k radosti

A na závěr. Jaká je Vaše oblíbená pozice?
Nemohu se rozhodnout mezi pozicí tanečníka (Natarajasana) a stojem na hlavě (Salamba Sirsasana). Tanečník úžasně osvěží pohled na svět, protáhne celé tělo a tak nějak vám odlehčí, že se cítíte skutečné lehcí, jako byste pak svým dnem neprocházeli, ale tančili. Stoj na hlavě vám pak nabídne pohled na svět ze zcela jiné perspektivy, výborně prokrví celé tělo a ráno vás perfektně probudí :)