„Jsme tu proto, abychom udělali revoluci v turistickém ruchu střední Evropy," prohlásil generální ředitel TMR Bohuš Hlavatý. Ještěd je podle nich ideální příměstský areál, který nemá v ČR obdoby, jen není dostatečně využívaný. „Je to místo dostupné i lidem z Prahy, a protože jde o příhraniční region, tak i pro Němce a Poláky. Teď je tu jen 20 hektarů sjezdovek, to je žalostně málo," řekl Čeněk Jílek, vedoucí střediska Špindlerův Mlýn, které TMR také provozuje.

SJEZDOVKY I LEPŠÍ BUFET

Tatra Mountains Tatra Mountain Resorts patří slovenskému miliardáři Igoru Rattajovi. TMR provozuje v Tatrách lyžařská střediska Tatranská Lomnica, Štrbské pleso Starý Smokovec, Jasná a zábavní park Tatralandia. V Polsku pak areál Szczyrk ve slezských Beskydech a Slezský zábavní park poblíž Katowic. V pronájmu má i Špindlerův Mlýn v Krkonoších. Zájem má aktuálně i o akvizice v rakouském Kitzbühlu, Bad Gastein, Schladmingu a švýcarském Crans Montana.

Lyžařské středisko Ještěd by se tak v jejich plánech mělo rozrůst o páteřní sjezdovku Skalka, dále dvě nové modré sjezdovky pro rodiny s dětmi a stávající sjezdovky by se rozšířily. „To je jeden z velkých problémů Ještědu. V půl jedenácté dopoledne už se sem lidi nevejdou, protože sjezdovky jsou úzké, lidi se tam mačkají, není divu, že sem lyžaři moc nechtějí," okomentoval Jílek. Plány na rozvoj jdou ale ještě dál. „Rádi bychom tu zřídili i sáňkařskou dráhu, v Alpách je to velmi populární a tady je ideální místo. Rovněž chceme vyměnit čtyřsedačkovou lanovku na Černý vrch za šestimístnou, přeložit dvojsedačku na Pláních, aby horní stanice byla u Skalky, čímž dojde k lepšímu propojení obou stran kopce. Zaměřit se chceme i na kvalitní občerstvení. Když se podívám na kiosky Skalka, Pod lany nebo na restauraci Mošner u dolní stanice lanovky ČD, tak takhle se to dělat nedá. Nemůžete mít u moderních sjezdovek dřevěné budky, kde vám prodají jen hot dog, a to ještě ne moc dobrý," uvedl Hlavatý.

Slováci chtějí všechny sjezdovky navíc osvětlit, aby se daly využívat pro večerní lyžování. Dnes je osvětlená pouze jedna. „Pro příměstské středisko jako je tohle, je večerní lyžování naprosto ideální. To je velká deviza, nejen pro Liberečáky, ale i lidi z širšího okolí," řekl předseda dozorčí rady TMR Igor Rattaj.

STARÉ ZASNĚŽOVÁNÍ

Největší problém Ještědu pak vidí TMR v zastaralém způsobu zasněžování. Dnes je potřeba k zasněžení celého areálu 14 dní, cílem TMR je pouze 5 dní. Namísto děl chce pořídit zasněžovací tyče, které se dají jednodušeji posouvat a ovládají se přímo z velína. „Zasněžování dnes vůbec neodpovídá kapacitě tratí. Proto bychom také rádi vybudovali dvě nové retenční nádrže a zvýšili výkon čerpací stanice o 60% na 160 litrů za sekundu," zmínil ředitel investic TMR Vladimír Čukan.

Modernizaci podle TMR potřebují i půjčovny lyží a skiservisy. „Byli jsme si to tady obhlédnout. V půjčovnách jsou lyže, které jsou staré 15 20 let. To je skutečná hrůza. Ve Špindlerově Mlýně obměňujeme lyže v půjčovnách po třech letech," podivoval se vedoucí areálu ve Špindlu Čeněk Jílek, podle kterého je i nedostatečné zázemí pro dětskou lyžařskou školu.

„My se chceme hodně zaměřit na začínající lyžaře. Ti přijdou, půjčí si výstroj, zaplatí lyžařskou školu, na sjezdovce se svezou dvakrát, třikrát, pak si jdou odpočinout a občerstvit se. Na takové klienty je potřeba se zaměřit," zmínil Rattaj. Kromě toho chce TMR také podporovat místní sportovní kluby a práci s mládeží.

ALFA A OMEGA

Na Ještědu by to přitom mělo žít po celý rok, nejen v zimě. V plánu jsou dětská hřiště, naučné stezky, rozšíření Bike parku, půjčovna koloběžek apod. Alfou a omegou všeho je ovšem územní plán Liberce. Bez jeho změny se totiž většina představ TMR nedá uskutečnit. Teď je v územním plánu pouze sjezdovka na Skalku. Bez změny se ale nedají rozšířit sjezdovky, postavit lanovky ani retenční nádrže. „Já věřím, že změnu územního plánu se nám podaří změnit do jednoho roku, bez ní skutečně nejde rozvoj areálu uskutečnit. Proto doufáme, že i město nám vyjde vstříc a nebude zbytečně něco blokovat nebo shazovat ze stolu," okomentoval Jílek.

Sám Sportovní areál Ještěd (SAJ) se totiž potácí v dluzích a na investice nemá prostředky. Podle primátora Tibora Batthyányho je tak dlouhodobý pronájem Ještědu silnému investorovi jedinou šancí na jeho záchranu. „SAJ je dlouhodobě ztrátová firma. Buď to necháme, jak to je, nebo zredukujeme provoz, ale tím se ničemu nepomůže. Máme tu investora, který je ochoten převzít odpovědnost za provoz a investice včetně převzetí 15 milionového úvěru. Okruh investorů je v tomto případě velmi úzký, v podstatě jen TMR s námi navázalo užší kontakt," uvedl Batthyány.

Pronájmem areálu by se zastupitelé měli zabývat na lednovém zasedání. SAJ už mezitím dostal preventivní výpověď, aby se vše urychlilo. Pacht areálu by měl být na 25 30 let. Návratnost 670 milionů Kč na potřebné investice přitom TMR očekává během 10 12 let.