„Věděli jsme, že stezka pokračuje až do Líšného, ale co tam? V sobotu už jsme se tam ale vyrazili podívat,“ sdělil Jan Karel z Mladé Boleslavi. Po proudu Jizery se vydaql s rodinou kvůli Odemykání Jizery, které se konalo v sobotu na Žluté plovárně v Malé Skále.

KLIDNÝ KOUT

Na dvoukilometrový úsek láká turisty společnost Sundisk, která provozuje jak Žlutou plovárnu, tak infocentrum v Líšném. Pro rodiny s menšími dětmi, které výlet na koloběžce ještě nezvládnou, je výlet do Dolánek dlouhý. Takže jsme připravili kratší variantu, která je dohromady na hodinu,“ uvedl jednatel Sundisku Martin Bauer.

Úsek z Líšného na Malou Skálu je vhodný i pro začínající vodáky. „Není tam žádná vodní překážka,“ dodal Bauer. Nejvyužívanější je na Jizeře zhruba desetikilometrový úsek z Malé Skály do Dolánek u Turnova, který bývá splavný po celou letní sezonu. Atraktivní je tato pasáž zejména pro rodiny s dětmi, jež sjetí řeky kombinují s jízdou na kole nebo koloběžce.

Na Jizeře zvláště v úseku Líšný – Turnov přibývají služby pro vodáky a turisty, míří sem tisíce lidí.

„Zájem o to je velký. Loni jsme měli 50 koloběžek a nestačilo to. Lidi nemají zájem jet zpátky vlakem, chtějí si to užít. Proto jsme letos přikoupili další koloběžky, abychom jich měli aspoň 100,“ uvedl Tomáš Hudský z půjčovny lodí Klokočí. Koloběžky nabízejí i ostatní půjčovny lodí v této lokalitě.
Letos začne společnost Sundisk na Žluté plovárně na Malé Skále – nabízet plováky pro skupinové pádlování ve stoje. „Jsou asi čtyřikrát větší než paddleboardy a na jeden se vejde až šest dospělých lidí. Dá se s tím užít hodně legrace,“ uvedl Bauer.

Sundisk působí i na řece Nisa, půjčovnu má v Hrádku nad Nisou na Liberecku. I na Nise je možné využít kombinaci s kolem či koloběžkou. „Pro letošek máme na léto v plánu vyzkoušet elektrokoloběžky a rodinná šlapací vozítka na elektropohon, která jsou oblíbená třeba na Baltu,“ dodal Bauer.

Odemykání Nisy se chystá na konec dubna, na Jizeře už sezona pro vodáky začala. Splavný je nyní také její horní úsek. „Dá se jet třeba z Horní Sytové do Semil, což v létě není možné,“ uvedl Hudský. Zejména zkušení vodáci na jaře sjíždějí i jiné horské řeky v kraji, dostatek vody je na Kamenici či Mumlavě.

Splavná je také Ploučnice na Českolipsku, o níž zájem v posledních letech roste. Odpovídá tomu i rozšiřování služeb. Přibylo tam šest nebo sedm nových půjčoven, opraveny byly hospody, vybudován kemp, všiml si Hudský, jehož půjčovna lodí působí i na Ploučnici.
Vodácké tábořiště s půjčovnou vzniklo před třemi lety v Ralsku-Borečku. „Zájem je větší, než jsme čekali. Za víkend máme stovky lidí,“ uvedl za tábořiště Petr Krejbich.