VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Varna je srdcem pivovaru. Tady vše začíná

Ústí nad Labem - Když na základní škole musel vyplnit Petr Hájek přihlášku kam dál, zaujal ho učební obor Sladovník pivovaru. Po vyučení si prošel celým pivovarem. Začínal mytím podlah ve sklepě, dodělal si maturitu a dnes je z něho mistr varny velkobřezenského pivovaru.

25.4.2014
SDÍLEJ:

Mistr varny Petr Hájek kontroluje kvalitu vařené várky mladiny. Foto: DENÍK/Petr Sochůrek

Co je to varna?
Varna je srdce pivovaru, tady prakticky celý proces výroby začíná. Denně tady vyrobíme 5 až 6 várek.

Z čeho se skládá?
Na varně jsou čtyři velké měděné nádoby vystírací a scezovací káď, rmutovací a mladinový kotel. Ty musí jednou týdně procházet velkou sanitací, kdy se nádoby myjí nejprve tlakovou vodou a poté chemicky.

Jak důležitá je pro výrobu piva?
Na varně vzniká základ pro další kvašení, tzv. mladina. Pro vznik piva je to tedy velmi důležitý proces. Nejprve je nutné uvolnit cukr ze sladu a změnit jeho strukturu tak, aby z něj kvasinky ve spilce mohly udělat alkohol. Tomu se říká proces rmutování. Poté je nutné oddělit z roztoku mláto (nerozpustné části zrna). Tomuto procesu se říká scezování. Vzniklý meziprodukt nazýváme sladina a musíme ho hodinu a půl povařit s chmelem, až nám vznikne mladina.

V jakém stádiu je výroba zlatavého moku, když projde varnou?
Do varny vstupují základní suroviny voda, slad, chmel a výsledným produktem je mladina čirý, sladký, hořký roztok, ve kterém ještě není žádný alkohol, což mnohé překvapí.

Kolik varen má velkobřezenský pivovar a jaké?
Pouze jednu, ta nám stačí.

Otázka čtenáře: V jakých varnách se vaří Zlatopramen a Březňák?
V pivovaru Velké Březno je původní měděná varna z roku 1933 od Brněnských strojíren.

Příštím hostem seriálu Než spadne pěna bude Jana Tulachová, která pohovoří o spilce. Ptát se jí můžete do středy na e-mailu: breznak.ustecky@denik. cz. Odpověď na vylosovanou otázku najdete v Deníku 9. května, kdy vychází další díl povídání o pivu.

Věděli jste že…

1) V pivovaru Velké Březno vyrobí každé 4 hodiny cca 200 hl mladiny. Tzn. 160 000 piv denně.

2) Označení piva desítka = 10% neznamená obsah alkoholu, ale toto označení informuje o koncentraci cukrů v mladině, ze které bylo pivo vyrobeno, v praxi to znamená že ze 100g mladiny je 10 g cukr (z těchto cukrů poté vzniká na spilce alkohol)

3) Chmelení piva Březňák a Zlatopramen probíhá na třikrát. První dávka se přidává chvíli po uvedení do varu. Tato dávka chmele dává pivu pouze hořkost. Druhá se pak přidává cca v polovině vaření a na chmelení používáme chmel, který se jmenuje sládek. Tato dávka se podílí jak na hořkosti, tak na aroma. Poslední dávka se přidává před koncem chmelovaru, pro toto chmelení využíváme chmel Žatecký poloraný červeňák, díky kterému vzniká aroma budoucího piva.


Autor: Petr Sochůrek

25.4.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

FOTBAL - ilustrační foto.

Nový Bor padl na půdě SK Hrobce, Česká Lípa doma nestačila na Kladno

Ilustrační foto.

Pro sraženého chlapce musel přiletět vrtulník

Útulek v Dobranově ukončil spolupráci s Českou Lípou

Dobranov – Do konce října musí město Česká Lípa najít útulek, kam bude převážet zatoulané psy. Majitel útulku v Dobranově dal městu po dvaceti letech výpověď.

„Vnuci“ lákají peníze na seniorech

Liberecký kraj – Senioři jsou stále vděčným terčem podvodníků. Teď už jim volají i domů.

Holany se pyšní silným kádrem

Holany - Může si mnout ruce. Trenérovi Jiřímu Barvířovi se povedlo přesně to, o co usiloval během letní pauzy přivedl do Holan hned několik nových hráčů.

Hvězdou českého YouTube je Ben Cristovao

Globálním hitem YouTube se letos v létě stala španělská píseň Despacito. V Česku ji ale překonávají domácí hity v čele s písní od Bena Cristovaa, kterou na internetu sleduje stejný počet lidí jako u obrazovek nejsledovanější televizní pořady.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení