Vedení kraje se shodlo na tom, že se jim dobře spolupracuje a daří se jim prosazovat otevřenou a slušnou politiku. „Jsem spokojen. Většina návrhů se řeší racionálně," komentoval situaci hejtman Půta a dodal: „První rok byl rokem otevírání kraje veřejnosti.

Zveřejňování smluv, objednávek a faktur, rozklikávací rozpočet, transparentní účet, zveřejňování všech podkladů pro jednání zastupitelstva a jeho online přenosy umožňují obyvatelům mít své zástupce a výdaje kraje pod kontrolou."

Zuzana Kocumová, náměstkyně hejtmana, si pochvalovala, že se novému vedení kraje podařilo zrušit nesystematické rozdávání peněz známé jako „porcování medvěda" a místo toho zavést jasná pravidla dotačního fondu, která stanovují stejné podmínky pro všechny žadatele.

Co se povedlo a co zbývá dokončit

Kocumová byla ráda, že mohla prezentovat značnou finanční úsporu ve výši 20 milionů, kterou se kraji podařilo ušetřit při realizaci projektu zateplení nemocnice s poliklinikou v České Lípě. Nezapomněla znovu všechny ujistit o tom, že českolipská nemocnice, která je stoprocentně vlastněná libereckým krajem, nebude privatizována.

Jako úspěch pak zmínila i stavbu heliportu v Krajské nemocnici Liberec a nákup nových sanitních vozidel pro libereckou záchranku.

Marek Pieter z Resortu ekonomiky, investic, správy majetku a informatiky poukazoval na úsporu 66 milionů, které kraj využil na investici do obnovy svého majetku. Náměstek hejtmana také zmínil, že by chtěl, aby se v příštím roce podařilo aktualizovat směrnici o veřejných zakázkách. V prvním roce vládnutí se mu to nepodařilo.Otevřeným a průhledným hospodářstvím by se pak měly řídit i všechny příspěvkové organizace kraje.

Náměstek hejtmana Josef Jadrný chystá na příští rok připravit stanovisko resortu životního prostředí k těžbě uranu a chce řešit i vedení velmi vysokého napětí přes Lužické hory.

Podle něj by měla vzniknout pracovní skupina mezi firmou ČEZ a obcemi, přes jejichž území by mělo vedení vést.

FAKTA 2013

- uspořeno bylo 60 milionů díky otevřenému soutěžení veřejných zakázek

- 247 milionů bylo investováno do oprav silnic a mostů

- 6 miliard z Evropských fondů bude použito na krajské projekty

- 30 milionů kraj uspoří za energie, které nakoupil na komoditním trhu