V roce 2000 se Turnovem prohnala povodeň a kromě jiného připravila zdejší obyvatele o koupaliště. Trvalo dlouhých šestnáct let, než se podařilo otevřít nové. Čekání se však vyplatilo a „Maškovka" se stala Stavbou roku Libereckého kraje. Tentokrát dali odborné porotě za pravdu i lidé a nové koupaliště trhalo rekordy v návštěvnosti. V některé dny se sem přišlo odreagovat kolem tří tisíc lidí, což je třikrát víc, než byla plánovaná kapacita.

„Jsem rád, že se v tomto případě kryje názor odborné i laické veřejnosti. To se nestává často," okomentoval při předání cen starosta Turnova Tomáš Hocke.

Turnovský areál koupaliště a zimního stadionu zvítězil hned ve dvou kategoriích. Kromě ceny pro absolutního vítěze získal ocenění i v kategorii bytová zástavba a občanská vybavenost.„Pro mě je to signál, že je to správná cesta, že i ty veřejné stavby by měly být hezké a nadstandardní," vysvětlil starosta.

„Před patnácti lety jsme jsme neuspěli, zvítězily návrhy, která upřednostňovali koncept velikánských vodních ploch, pro které by nebylo uplatnění," poznamenal autor projektu, architekt Antonín Buchta.

Areál vznikl na místě bývalé zahrady a autoři návrhu se snažili sepětí s přírodou zdůraznit nejen podílem dřeva ale i tvary budov.

Sportovní areál začal vznikat už loni na podzim, kdy byl dokončen zimní stadion, koupaliště bylo otevřeno na jaře. Postavení areálu vyšlo na sto osmdesát milionů.

Ocenění: Zámek, silnice i sýpkyMezi další oceněné stavby patří zrekonstruovaný zámek ve Svijanech, který nechal zrenovovat zdejší pivovar. Nejsympatičtější stavbou roku je podle názoru obyvatel Libereckého kraje silnice z Bedřichova do Hrabětic. Ocenění byli i nejmladší stavaři, kteří například rekonstruovali vzácné historické sýpky na Zámeckém dvoře v Černousích. Osobností roku se in memoriam stal Eduard Anděl.