„Komunikace s vojáky Jordánska probíhala v anglickém jazyce s tlumočením do jejich rodného jazyka. Součástí zaměstnání bylo seznámení s dostupnou dýchací technikou HZS Libereckého kraje, její popis, uživatelská kontrola přístroje a následná praktická ukázka jejího použití. Tuto část absolvovali všichni zúčastnění vojáci jako přípravu na výcvik pro nositele dýchací techniky v polygonu, který se nachází na nedaleké stanici v Jablonci nad Nisou. Nechyběla exkurze dílny CHTS a ukázka jejího vybavení s popisem postupu provádění dekontaminace a kontrol použitých prostředků chemické služby," vysvětlil kapitán Petr Štajnc.

Vojáci z Jordánska si prohlédli také mobilní požární techniku stanice Liberec a vyzkoušeli si praktický výcvik v polygonu. „Z důvodu zajištění bezpečného průběhu byl výcvik v dýchacích přístrojích prováděn pouze s poloviční zátěží v porovnání s hasiči HZS LK, což se poté ukázalo jako dostačující, a splnilo účely tohoto školení," dodal Štajnc.

V tomto roce se jednalo již o třetí ročník cvičení, zaměřené pro armádu Jordánského království. Podle kapitána Štajnce lze předpokládat, že vzhledem k velmi dobré spolupráci mezi krajskými hasiči a Armádou ČR budou podobná cvičení v tomto směru i nadále pokračovat.