Včelařů přibývá. Přibývá však i těch nezkušených, za jejichž chyby pak platí ostatní chovatelé. Na Liberecku řeší včelaři problém se začátečníky, kvůli kterým se v regionu roznesl mor včelího plodu, jehož následky jsou pro chov fatální. Od začátku roku řešila krajská veterinární správa už osm ohnisek nákazy morem. Nedávno se objevil další případ v Harcově.

„Do včelaření se pouští lidé, kteří tomu nerozumí a škodí tím ostatním," zlobí se Zdeněk Moravec. Podle něj si tito včelaři pořizují včelstva z různých koutů republiky a mohou zde zavléct nákazu.

„Nevíme jistě, zda jsou za touto nákazou právě začínající včelaři. Já sám o některých konkrétních případech vím," potvrdil další zavedený včelař Miloš Zástěra. V momentě, kdy se včelstvo nakazí morem včelího plodu, je jediná možnost jej zlikvidovat. „Musí se všechno spálit," potvrdil Zástěra. Kromě citové újmy, kdy včelař přijde o část jeho života, do které vložil spoustu energie, jsou ztráty i finanční. „Sumy se pohybují mezi osmi až patnácti za včelstvo. Já jich mám padesát osm," dodal lakonicky. Podle Zástěry by bylo řešení změnit regule krajské veterinární správy. Ta může pět kilometrů kolem ohniska vyhlásit ochrannou zónu. To podle ředitele Miroslava Kurfürsta znamená, že je tato oblast pod kontrolou a nikdo by si neměl bez povolení přivážet nová včelstva. Dalším řešením by podle zkušených včelařů bylo povinné vzdělání těch, kteří se rozhodnou pořídit si úly.

„Jsou tam dva problémy, nevzdělanost a podcenění. Výsledkem je pak tragédie," zdůraznil Zástěra. Podle včelařů by bylo východiskem, kdyby byla zavedená obdoba rybářských lístků. Jejich držiteli by se stali pouze ti, kteří by skutečně prošli nějakým „výcvikem".

„Včelaření je náročné, vzdělání a zkušenosti jsou důležité. Nadšení nestačí," upozorňuje Moravec.

Bohužel stejně jako řada jiných oborů, i včelaření zažívá boom, a jak se zavedení chovatelé shodují, „krajina je převčelená". Řada nováčků také čerpá vědomosti z internetu nebo z knih, což je zrovna v tomto případě nepostačující.

Jistou formu vzdělání požaduje při vydávání dotací i Liberecký kraj, který letos začínajícím včelařům přispěl na pořízení nových úlů, včelstev a matek přes 1,2 miliónů korun. Podle ČTK se na všechny žadatele nedostalo. Kraj přijal 102 žádostí, peníze dostalo je 58 žadatelů.

Někteří zavedení včelaři se obávají, že by podporu z kraje mohli získat i problematičtí začátečníci, kteří nemají patřičné vzdělání. Tomáš Komrzý z odboru životního prostředí Libereckého kraje však upozornil, že peníze může dostat jen ten, kdo dodá prohlášení o metodickém vedení zkušeným včelařem. „Takto už to máme zavedené nejméně pět let," potvrdil Komrzý a dodal: „Samozřejmě by bylo ideální povinné vzdělávání, ale to kraj zavést nemůže," poznamenal Komrzý.

Podle něj je o včelaření stále větší zájem. Zajímavostí je, že nejčastěji začínají včelařit ženy kolem čtyřicítky. V současnosti je v kraji aktivních přes dva tisíce včelařů.