„Jmenuji se Jana a potřebuji občasného kamaráda na vyplnění určité díry ve fyzických potřebách." Desítky mužů z celé republiky se nechaly nalákat na inzerát šestadvacetiletého muže z Kladna, který se na internetových erotických seznamkách vydával za ženu a z těch, kteří mu odpověděli, vylákal dohromady nejméně 700 000 korun. Rozsáhlou podvodnou činnost mladíka odhalili českolipští kriminalisté.

„Poškození pocházejí ze všech regionů republiky," uvedla mluvčí českolipské policie Ivana Baláková. Podle ní na podvody přišli při prošetřování jiné trestné činnosti tohoto muže. Policistům byly podezřelé transakce na jeho účtech. „Z poškozených se nikdo neozval, nikdo neměl potřebu podat trestní oznámení," dodala mluvčí. Kriminalisté se domnívají, že podvedených mužů mohlo být daleko více. „Nejsme si jisti, zda jsme objevili všechny účty obviněného muže," řekla Baláková.

Středočech měl svůj systém dobře promyšlený. Ve chvíli, kdy se mu někdo na inzerát ozval, dostal zájemce od „Jany" e-mail, ve kterém bylo vysvětlení, za jakých podmínek je ochotna se s ním osobně sejít. Žena z inzerátu v nich o sobě tvrdí, že je vdaná, dobře situovaná, za manžela má známého a úspěšného podnikatele, a proto si nemůže dovolit schůzku na veřejnosti. Ochrana soukromí je pro ni důležitá, a proto navrhuje první setkání na swingers party, kam má přístup jen uzavřená společnost a riziko vyzrazení schůzky je minimální. ZDE: Vzor reakce odpovědi na seznamce, pokaždé je stejná, mění se jen jméno pisatelky

Zaplaťte předem

Pokud má muž o setkání s ní i nadále zájem, obdrží email od fiktivní společnosti pořádající tuto akci, a to včetně obchodních podmínek. „Text těchto informativních emailů, které muži dosud obdrželi, se liší jen v termínech a v názvu pořádající společnosti," informovala policejní mluvčí. Zpráva obsahuje také číslo účtu a informaci o vstupném. Pro pár je vstupné 3 000 korun, pro samotnou ženu 1 000 Kč. ZDE: Vzor odpovědi ze smyšleného swingers klubu, mění se jen název firmy, podpis a termíny konání akce

Potom, co pánové zaplatí, se jim žena už neozve. Vstupné zůstává na kontě podvodníka z Kladna. Právě množství třítisícových položek poslaných z různých účtů na konto podezřelého zaujalo policisty.

Pátrání českolipských kriminalistů je zatím dovedlo ke 163 podvedeným mužům z celé země. A zřejmě to zdaleka nebude konečný počet. „Kriminalisté pány před takovým inzerátem varují a doporučují, aby na něj nereagovali," doplnila Baláková.

Okresní soud v České Lípě již letos v lednu poslal šestadvacetiletého muže z Kladna do vyšetřovací vazby. Obviněný se ale proti tomuto rozhodnutí odvolal a Krajský soud v Liberci ho z vazby propustil. Jeho trestní stíhání tedy nyní probíhá na svobodě a poškozených přibývá.