V okolí městského parku přepadl pět žen. Po všech chtěl sexuální služby. Osmatřicetiletý muž, který má od roku 2000 soudem nařízenou sexuologickou ochrannou léčbu, svůj záměr naštěstí nikdy nedotáhl do konce a od pátečního odpoledne pobývá ve vazební věznici, kam ho poslal českolipský Okresní soud.

Nebezpečný násilník dal o sobě poprvé vědět v polovině prosince loňského roky, kdy se v parčíku u kostela Panny Marie v České Lípě pokusil znásilnit čtyřicetiletou ženu. Útočník se vysvlékl do naha a natlačil svou oběť na strom. Dokonání znásilnění tehdy zabránila jen náhoda, když se poblíž objevila jiná žena, která venčila psa. Pachatel znervózněl a raději zmizel.

„Dnes už policisté vědí, že v inkriminovanou dobu se pachatel zdržoval v České Lípě protizákonně. V době, kdy čin spáchal, se z léčebny vzdálil svévolně bez vědomí zaměstnanců léčebny. Na útěku z léčebny byl i v dalších čtyřech případech, které se staly letos v září a v říjnu,“ říká mluvčí českolipské policie Ivana Baláková.

K dalšímu přepadení došlo 6. září, když krátě před šestou hodinou ranní chytil zezadu za krk a ústa třiadvacetiletou dívku, která procházela podchodem v ulici 28. října . Potom ji táhl ke hřbitovu do křoví, kde se mu dívka ze sevření vytrhla a utekla mu.

Ve svých choutkách pokračoval v říjnu, a to opět v ranních hodinách. V pondělí 13. října v šest hodin ráno oslovil před hotelem Lípa šestnáctiletou studentku s otázkou, zda mu poskytne sex za peníze. Po odmítnutí se na dívku vrhnul a když se snažila mobilním telefonem zavolat linku 158, telefonní přístroj jí vzal a utekl s ním.

O pět dní později si vyhlédl dokonce dvě ženy, které na své zážitky s ním jen tak nezapomenou. Kolem čtvrté hodiny ráno začal pronásledovat v městském parku třiadvacetiletou ženu, které nejprve nabízel prstýnek. Když o komunikaci s ním nejevila zájem, chytil ji pod krkem a zadržoval ji. Dívka začala křičet a nepřestala ani když jí uhodil pěstí do obličeje a přikazoval jí mlčet. Zřejmě kvůli hlasitému křiku pak z místa uprchl.

Jen hodinu na to si ale počíhal u budovy Středního odborného učiliště v ulici 28. října na jinou čtyřiatřicetiletou ženu, kterou uchopil zezadu za ústa a kolem těla a loudil od ní sexuální služby za úplatu. I tentokrát se mu naštěstí jeho oběť vysmekla a utekla.

„Českolipští kriminalisté muže zadrželi ve středu a sexuálního násilníka obvinili z pokusu o znásilnění, z omezování osobní svobody, z loupeže a z maření výkonu úředního rozhodnutí,“ dodává Ivana Baláková.