Z Nového Boru pochází někteří členové českého gangu, kteří měli ve Velké Británii zotročovat lidi. Pětice Čechů si v pondělí vyslechla trest od dvou do šesti a půl let. Podle britského soudu měli pašovat lidi z Čech a nutit je k práci bez finančních odměn.

„Soustavně oslovovali lidi v českých městech a slibovali jim nový život ve Spojeném království," citoval server BBC policistu Stuarta Cavina, který vedl vyšetřování. Oběti, které byly přivezeny do Plymouthu v Británii z České republiky, byly bity a bylo jim vyhrožováno, že pokud se pokusí o útěk budou zabity.

Vůdci gangu byli šestatřicetiletá Růžena Tancošová a o rok starší Martin Tancoš. V gangu ale byl ještě Petr Tancoš, Nela Dzurkova a Katerina Kurejova.

Kmotra a vymahač

Růžena Tancošová byla popisována jako „kmotra" z gangu, zatímco Petr Tancoš byl „vymahač", co používal baseballovou pálku a hrozil obětem. Nela Dzurkova a Martin Tancoš měli na starost obchodování s obětí a kontrolovali finance ve spolupráci s Kurejovou. „Znám je, bydleli tady v Novém Boru, mají tady ještě hodně příbuzných, v Británii žijí už asi čtyři roky, vím, že lidem nabízeli práci," uvádí jeden z obyvatel Nového Boru.

Policii na stopu k odhalení gangu navedly v únoru roku 2014 dvě oběti, kterým se podařilo z otroctví uprchnout.

Poté policie několikrát vtrhla do domů právě rodiny Tancošových. Zatímco podle detektiva, který případ vyšetřoval, měli překupníci s lidmi drahé oblečení, jejich „zaměstnanci" byli podvyživení a hledali jídlo v odpadcích, někteří museli spát ve skříních. Obvinění se ale brání.

Pětice Čechů u soudu tvrdila, že jejich oběťmi byli vlastně jejich přátelé, kteří s nimi žili, protože jim pomohli.

„Slyšel jsem to, ale nevím o tom nic. Před chvílí jsem přišel od policie, pořád se něco řeší, někdo nám vyhrožuje. Znám je všechny, jsou to moji příbuzní. Lidé si povídají, ale není to pravda, někteří z nich jsou už zpátky v České republice, nejsou ve vězení," řekl ke kauze Miroslav Tancoš z Nového Boru.

Sám má prý doma známého, který mu pomáhá, a rozhodně se prý nejedná o otroka. „U mě bydlí jeden muž už dvanáct let. Sociálka mu nepomohla, byl z něho bezdomovec, spal na nádraží venku. Teď bydlí tady, jí se mnou z jednoho talíře, to má být nějaký novodobý otrok? Ti, kteří měli být v Británii, otroci nyní jsou ve Šluknově, znovu žijí u Romů a tvrdí, jak toho litují, že je ke všemu donutila policie v Británii. Nikdo nebyl fyzicky trestán, je to jen pomluva," dodává Tancoš.

S takovým argumentem však obvinění u soudu neuspěli. Soudce Ian Lawrie uvedl, že se s oběťmi zacházelo jako s „dojnými kravami". Češi z nich dojili jejich výhody a jejich mzdy.

Soudce Lawrie doporučuje ministerstvu vnitra, aby všech pět bylo vyhoštěno po svém propuštění.