Vězeňská služba zachytila dopis jednoho obžalovaného, který psal svému bratrovi do jiné věznice. Antonín Sinu v dopise částečně popsal, co se loni v srpnu při útoku stalo. Novinářům to v pátek řekl státní zástupce Radim Kadlček. Hlavní líčení bylo odročeno na 18. ledna příštího roku.

„Poukazoval na to, jakým způsobem kdo útočil, jakou zbraní, a především poukázal na účast obžalovaných na místě činu," uvedl Kadlček.
Podle předsedkyně senátu Evy Drahotové dnes Sinu u soudu potvrdil, že dopis napsal. Chtěl uvést další podrobnosti, vypovídat ale nemohl. „Upustili jsme od výpovědi, než bude mít obhájce," konstatovala soudkyně.

Sina stejně jako další tři obžalované dosud obhajovala Klára Samková. Tvrzením v dopise se ale dostal Sinu do rozporu s tím, co vypovídají další obžalovaní. Někteří tvrdí, že na místě útoku ani nebyli. „Mně nezbylo nic jiného než se vzdát obhajoby Antonína Sina," řekla Samková.

Rozčarovaná Samková

Dopis zadržela vězeňská služba už před třemi týdny a kromě soudu o tom informovala i obžalovaného Sina. „Jsem rozčarovaná, že jsem se to dozvěděla až dnes. Sinu mi to neřekl, ačkoliv mi normálně psal," uvedla obhájkyně. Sinu už před časem jeden podobný dopis napsal, tehdy ale tvrdil, že není jeho autorem. U soudu dosud vypovídat odmítal.

Při loňském incidentu v novoborském baru Pivní pomoc byli zraněni tři lidé, na životě byl ohrožen jeden z nich. Čtveřice útočníků čelí obvinění z pokusů o vraždy a výtržnictví s trestem od 15 do 20 let vězení nebo trestem výjimečným, dvěma mladším aktérům hrozí tresty poloviční.

Pátý účastník útoku může jít za ublížení na zdraví a výtržnictví do vězení na pět až 12 let. Podle Samkové je obvinění z pokusu o vraždy pro většinu obžalovaných neadekvátní. „Nezlehčuji závažné poranění jednoho z mužů, které skutečně mělo takový charakter, že ho ohrožovalo na životě. Nikdo jiný takové zásadní zranění nemá," uvedla nedávno Samková. „Kdyby moji klienti skutečně chtěli ty lidi zavraždit, tak z dosavadních výpovědí je zřejmé, že neexistovala síla, která by jim v tom zabránila," dodala.

Podle psycholožky nebyl útok plánovaný, byla to akce vyvolaná hněvem. Předcházel mu konflikt mezi servírkou a dvěma romskými mladíky, kteří si chtěli zahrát na automatech. Jeden host při něm prý jednoho z Romů udeřil. Romové se krátce poté do baru vrátili s posilou a hosty napadli.

Proces začal v listopadu za přísných bezpečnostních opatřeních, zatím pokračuje bez incidentu.