Z muzejní galerie totiž na začátku listopadu zmizela skleněná hlava, jejímž autorem je brazilský scénograf a sklářský výtvarník Ricardo Hoineff. Jeho dílo nazvané Výkřik někdo odcizil ještě před slavnostní vernisáží výstavy, které se zúčastnil velvyslanec Brazilské federace v Česku nebo někdejší ředitel dvou českých televizí Vladimír Železný.

Dílo zmizelo v době, kdy v druhé části galerie probíhala vernisáž výstavy malíře Ivo Medka Kopaninského .

„Tu navštívily přibližně dvě desítky zájemců. Ve vedlejší galerii Jídelna současně probíhala instalace výstavy Ricarda Hoineffa a byť zde byla zábrana vstupu a zhasnuto, došlo ke krádeži skleněné hlavy. A kamerový systém v muzeu zachytil zloděje při činu," popsala Markéta Váchalová Vojtíšková z Vlastivědného muzea a galerie.

Muzeum podle ní porovnalo záběry s fotografiemi, které vznikají během akcí muzea a ohlásilo krádež policii. Ta prý během pár dnů znala pachatele.

Mezitím v sobotu 7. listopadu proběhla vernisáž výstavy Ricarda Hoineffa a sám výtvarník se během úvodní řeči o krádeži zmínil. Popsal mimo jiné, že podle záznamu z kamery je pachatelkou krádeže žena. Možná, že právě to, že tyto informace zveřejnil, mělo velký vliv na sled dalších událostí.

„Hned druhý den, v neděli po obědě, navštívil muzeum tajemný muž v klobouku a dlouhém plášti. Po jeho odchodu pak odcizenou hlavu nalezl průvodcem muzea v galerii. Záznamy z bezpečnostního kamerového systému byly opět předány policii a ta případ nadále vyšetřuje," informovala Váchalová.

Pro návštěvníky výstavy je důležité, že znovunavrácené dílo Výkřik hlava z foukaného skla naplněná hřebíky, které uvnitř rezivějí a dodávají celému dílu na tajemnosti, což je autorův záměr, je opět šťastně vystaveno.

Na výstavu Splash! a hlavu Výkřik se můžete v českolipské Galerii Jídelna podívat do konce tohoto roku.