Bezmála o dva tisíce trestných činů méně než v roce 2015 řešili policisté na území Libereckého kraje v uplynulém roce. Celkový počet zločinů se zastavil na čísle 9 186. Kriminalita zde klesla o 17,6 procenta, nejvíce v celé zemi. Přes 45 procent všech loni nahlášených případů v kraji se stalo v Liberci.

„Policisté v regionu vyšetřovali 9 186 trestných činů, v roce 2015 jich bylo 11 154," uvedl včera krajský policejní ředitel Vladislav Husák. Výrazně klesl počet krádeží a vloupání do takzvaných ostatních objektů, kam patří i chaty a sklepy. Zatímco v roce 2015 kriminalisté řešili 2 068 takových případů, loni jich bylo už jen 1 248.

Méně bylo i krádeží automobilů, a to o 121 na 477 případů. Tento druh kriminality přesto bude letos patřit mezi priority policistů. Podle ředitele Husáka jsou dnes auta lépe zabezpečená a na jejich krádeže se zaměřují organizované skupiny napojené na mezinárodní gangy. Hlavně drahé značky se poté prodávají dále na východ. Nejčastěji kradeným vozidlem v kraji je Škoda Octavia.

Na letošní rok mají policisté devět priorit. „Rádi bychom dotáhli systém, který bude řešit kyberkriminalitu," uvedl Husák. Policie se zaměří i na řešení extremismu a problémy, jež jsou spojené s národnostními menšinami a migranty. Policie chce i více preventivně působit v dopravě. Za rok se zde stalo 4094 nehod, což je o 205 víc než v roce 2015. Ale při nehodách meziročně zemřelo o čtyři lidi méně, celkem 19.

Policistům také dělá starosti potírání daňové trestné činnosti. Loni bylo ve spolupráci se správci daně v kraji obviněno 13 lidí a škoda byla vyčíslena na 340 milionů korun.