Žena, která vloni v únoru v České Lípě surově zavraždila svou čtyřletou dceru, zůstane v takzvané zabezpečovací detenci. To znamená, že bude pod dohledem lékařů i vězeňské služby. Nejvyšší soud v Brně totiž odmítl její dovolání.

Matce původně hrozilo až 20 let vězení, kvůli nepříčetnosti způsobené drogami nakonec skončila v zařízení určeném pro lidi, kteří jsou nebezpeční společnosti.

Závěry Krajského soudu v Ústí nad Labem a Vrchního soudu v Praze z loňského podzimu se pokusila obhajoba zpochybnit dovoláním, avšak neuspěla. „Uložení detence bylo výsledkem spravedlivého soudního řízení," potvrdil mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig.

V zabezpečovací detenci končí pachatelé, u nichž běžná ústavní léčba není dostatečným opatřením. Detence není časově omezena. Duševní stav chovance přezkoumávají každý rok odborníci a rozhodují o případném propuštění.

Léčba nestačí

Matka na čtyřletou Darinku zaútočila nožem v rodinném domě v Janáčkově ulici v českolipské čtvrti Svárov. Údajně jí prakticky oddělila hlavu od těla. Poté se pokusila o sebevraždu.

Podle znaleckého posudku žena v okamžiku vraždy nevěděla, co činí, její rozpoznávací schopnosti vymizely. Soudy proto sice upustily od trestu vězení, avšak dospěly k závěru, že pouhá léčba drogové závislosti nestačí.

Otřesný případ ze Svárova je první ze tří vražd, ke kterým došlo vloni na Českolipsku. V květnu ubil k smrti tehdy pětatřicetiletý František Návoj Zahradník, podmíněně propuštěný vrah, Hanu Semerádovou v jejím domě vedle někdejší cihelny na okraji České Lípy směrem na Horní Polici. Kriminalisté obvinili Návoje, který už v roce 1997 karatistickým kopem usmrtil třináctiletého chlapce z Jestřebí, dva týdny po vraždě. Letos v únoru, krátce po podání obžaloby, se Návoj ve své cele ve vazební věznici oběsil.

Třetí vražda loňského roku je zatím před uzavřením obžaloby. Ta se bude týkat dnes dvacetiletého mladíka, který na hřbitově v Doksech smrtelně bodl svého o dva roky staršího známého. Jeho už mrtvého našla na hřbitově ležet náhodná kolemjdoucí. Policie útočníka obvinila, ale stíhá ho na svobodě.

Vraždy (zatím) bez trestu na okrese•1) Poprava dvou mužů u Zakšína došlo k ní v roce 1994, ale ostatky dvou mladých mužů z Liberecka se v lese u Zakšína u Dubé našly teprve v roce 2002. Podle patologa byli oba střeleni pachatelem do hlavy. Za vraždu už v roce 2005 poslal soud za mříže Jana Jarolímka z České Lípy. Ten je ale dodneška na útěku a trestu zatím ušel. Mezitím byl odsouzen také za vydírání, krádeže a uchovávání zbraní a výbušnin. Pokud by byl dopaden, čekal by ho trest 21 let vězení.
•2) Vražda taxikáře Václava Rybáře došlo k ní 12. října 1998 při cestě taxíkem z České Lípy do Janova u Nového Boru a přes 15 let už rodina zavražděného čeká na rozsudek. Podle obžaloby čtveřice mužů přepadla taxikáře, kterého jeden z nich bodl z boku do krku a přeťal mu tepnu. Řidič na místě zemřel. Už v roce 2000 poslal soud vraha na 14 let za mříže, ale po odvolání zrušil rozsudek Vrchní soud v Praze a vrátil případ k došetření. Teď ho projednává Krajský soud v Liberci.