K pijavici přirovnal jednatel těžařské firmy Jiří Čech, který usiluje o obnovení těžby čediče na Tlustci, svého známého Jana Legnera při hlavním líčení před Okresním soudem v České Lípě. Oba muže viní obžaloba z podplácení a spoluúčasti na podplácení.

Ekologům údajně nabízeli celkem 2,5 milionu korun, když přestanou protestovat proti těžbě čediče. Za to jim hrozí vězení až na šest let. Kvůli výslechu dalších svědků a nutnosti zpracování odborných posudků odročil soudce Milan Vencl líčení na únor.

Podle českolipské státní zástupkyně Evy Mesiarkinové kontaktoval Jan Legner pod smyšleným jménem loni v červnu představitele českolipského Hnutí Duha Miloslava Lomiče a Miroslava Šimonka ze Sdružení na záchranu kopce Tlustec.

V telefonických hovorech vystupoval jako zástupce německé firmy, která má zájem na spolupráci se současným majitelem lomu Tlustec, a tedy i na obnovení těžby. Poté, co jeho identita praskla, už jako zástupce Kamenolomu Brniště měl nabízet úplatky přímo. „Každému z hnutí nabídl až 1,3 milionu korun, pokud se zcela přestanou angažovat proti těžbě," uvedla Mesiarkinová.

Jan Legner před soudem tvrdil, že uplácet nechtěl. Prý chtěl „pouze" zdiskreditovat ekology, protože si myslel, že brání těžbě čediče kvůli svému prospěchu. „Kdyby se to povedlo, bylo by zábavné dočíst se v novinách, že ekologická sdružení takto fungují," uvedl Jan Legner.

To, že by se spolu s ním podílel na uplácení, ale těžař Jiří Čech odmítl. „Lidi, s nimiž se potkávám, dělím na normální a pijavice. Legnera řadím do té druhé skupiny. Nic mi nepřinesl, jen problémy," komentoval Jiří Čech.

Úplatek mu zakázal

Ten vypověděl, že mu Jan Legner loni na jaře nabídl, že mu pomůže s obnovením těžby na Tlustci. „Přišel s nápadem zdiskreditovat občanská sdružení tím, že jim jménem firmy nabídne úplatek. Nevadilo by mi, kdyby se zkompromitovala. Řekl jsem mu, že plán je naivní a nemůže za mě takhle mluvit. Striktně jsem mu to zakázal. Na dalších schůzkách jsme to už neřešili," řekl Jiří Čech.

Oba muže zadržela protikorupční policie, na níž se ekologové obrátili, loni v létě. Z vyšetřování vyplynulo, že pokud by ekologové ustoupili od protestů a usnadnili tak získání povolení k těžbě, mohli by díky tomu těžaři vydělat zhruba 180 milionů korun za dvacet let.

Čedič, který patří k nejkvalitnějším v zemi, se na Tlustci začal těžit v roce 1988. Od té doby proti sobě stojí těžařské firmy a ekologové spolu s místními obyvateli. Vadí jim hluk, prach a poničené nemovitosti v důsledku silných odstřelů v lomu. Podařilo se jim dosáhnout, aby v roce 1998 tehdejší vlastník lomu, firma Beron, těžbu zastavila.

Pět let poté ale čedič začala dobývat společnost Go Point. Ta po dvou prohraných soudních sporech s ekology opustila Tlustec v roce 2007. O rok později se současným majitelem lomu stala společnost Chlup. Od té doby usiluje o obnovení těžby.

Aktuálně ministerstvo životního prostředí zrušilo rozhodnutí Libereckého kraje o výjimce z ochrany zvlášť chráněných druhů. Měl by proběhnout nový biologický průzkum, což může trvat zhruba rok. Obnovení těžby na Tlustci kromě sdružení jednoznačně odmítá město Jablonné v Podještědí. V samotném Brništi nejsou jednotní. Obavy panují hlavně z vysoké dopravní zátěže.

Radmila Pokorná, Marie Čcheidzeová