Až u tří desítek hrobů se jim podařilo buď povalit náhrobní kameny, anebo aspoň z nich utrhnout ozdobné prvky, rozbít květináče a ulomit desky se jmény a fotografiemi zesnulých. Policisté už po neznámých pachatelích, kteří po sobě zanechali i pet lahev od piva, usilovně pátrají.

Rozkopli i lucernu u hrobu dítěte

„Je to hnus. Když si chtějí takoví lidé rozbít hubu mezi sebou, tak ať to udělají, ale hroby se nemůžou nijak bránit,“ komentoval spoušť na hřbitově Martin Bergman, jehož rodina má na hřbitově tři hroby. „Říkali mi o tom lidé z Vesce, tak jsem šel hned naše hroby zkontrolovat. Naštěstí ty zůstaly ušetřeny. Některé kameny vandalové vyvrátili, desky zlámali, květináče rozdupali. Dokonce u hrobu malého chlapce aspoň ukopli lucerničku,“ dodal.

Jak poznamenal, vandalové si k řádění zřejmě schválně vybrali místo, kam není moc vidět. Pak už si mohli nerušeně vybíjet svůj vztek.
„Asi se to stalo večer nebo v noci, což mi přijde zvláštní, protože dřív se hřbitov na noc zamykal,“ podotkl Martin Bergman.

Policisté zjišťují teprve výši škody

Případ šetří státní policisté z libereckého oddělení Vesec. Jak potvrdila mluvčí krajských policistů Ludmila Knopová, teprve zjišťují celkovou výši škody.
„Ještě nevyslechli všechny poškozené majitele hrobů,“ řekla Ludmila Knopová. „K činu došlo uprostřed tohoto týdne. Vzhledem k množství poničených hrobů, kterých je skutečně téměř třicet, jde o výjimečný čin, o neobvyklý rozsah vandalství,“ doplnila.

Pokud policisté pachatele, kterých bylo zřejmě víc, vypátrají, hrozí jim obvinění z výtržnictví a poškozování cizí věci, za což mohou jít do vězení až na jeden rok. Některé z libereckých hřbitovů kontrolují zdejší strážníci. Jak potvrdila mluvčí Městské policie Liberec Daniela Bušková, hřbitovy procházejí pěšky místní okrskáři. „Samozřejmě ale, že se tam nedostanou každý den. Zjišťují, co se tam děje, případně svou přítomností odrazují možné pachatele kriminální činnosti. Automaticky ale chodíme na hřbitovy na Dušičky, to zde bývá nejvíc lidí,“ řekla mluvčí.