Ukradená a poničená skleněná plastika čestného občana Kamenického Šenova, která se našla zahrabaná v dětském pískovišti, i podezřelí lidé lačnící po „železném sběru" jsou důvodem, proč se starostové František Kučera a Jan Sviták proti neznámým pachatelům rozhodli vytáhnout do boje.V Kamenickém Šenově podle Kučerových slov v tuto chvíli nejvíce škodí dospívající lidé, kteří prázdninové dny tráví nejčastěji posedáváním v městských parcích.

Vsadí na fotopasti

„Soustavně je poškozován místní altán, lavičky, dlažba, z parků mizí koše a pohazování odpadků se stalo už běžnou záležitostí," jmenuje Kučera.

Vandalové se ale nestyděli ukrást také třeba část nově navezené mulčovací kůry přímo ze záhonů. Pomoci zamezit nebo alespoň omezit ničení městského majetku by prý mohly fotopasti, o jejichž nákupu v Šenově uvažují.

Naopak v Prysku, kde čelí útokům takzvaných sběračů kovů ,se prozatím spoléhají na vlastní síly. Starosta Jan Sviták dokonce vyzývá místní občany i rekreanty prostřednictvím webových stránek, aby jakékoliv podezřelé osoby vezoucí železný sběr okamžitě telefonicky hlásili na obecním úřadě.

Co je venku, dovnitř

„Žádáme vás o zabezpečení nejen svých kůlen, garáží, ale také o uskladnění všech volně ležících věcí na zahradách a pozemcích, které by bylo možné jakkoliv zpeněžit ve sběrnách či obdobných zařízeních," sděluje dále Sviták. Metoda, která v některých ohledech může připomínat až domobranu, se minulý týden v Prysku už osvědčila. Právě díky dobré informovanosti místních a jejich včasné reakce si na své nepřišel například zlodějíček, který si posvítil na litinové poklopy kanálů v Dolním Prysku.

Kde je policie?

Podle Svitáka kradou většinou stejní lidé. Přestože se je v některých případech podaří dopadnout, přestupkovým řízením ukončeném pokutou, se je ale jen málokdy podaří od dalšího páchání zla odradit.

Ke zlepšení stávající situace by zajisté pomohla přítomnost policie. Ve čtyřtisícovém Šenově ovšem stálou hlídku Státní policie viděli naposledy před šestnácti lety, než ji z ekonomických důvodů tehdejší okresní policejní ředitel zrušil a chybí tam i strážníci.

„Byl toho názoru, že policisté v Novém Boru jsou schopní držet nepřetržitou službu a obsloužit tak i Kamenický Šenov," vysvětluje českolipská policejní mluvčí Ivana Baláková.

Do sedm a půl kilometru vzdáleného Šenova i do Prysku novoborští policisté sice jezdí, ale oba starostové se shodují, že nejideálnější by byla jejich neustálá přítomnost. „Spolupráce je perfektní. Když se tu objeví, hned se vše na místě řeší. Postačila by nám i městská policie, ale naše rozpočty jsou už nyní hodně napjaté," uvažuje Sviták.

Ob týden i policista

Úplné bezvládí ze strany zákona ale v Šenově nepanuje. Od března letošního roku se místní mohou prostřednictvím takzvaného kontaktního centra obrátit na policistu sloužícího ob týden vždy čtyři hodiny.

„Je tady už od rána, ale je to málo. Navíc jsme si od toho slibovali, že se mu lidé budou svěřovat a hlásit drobné krádeže na svém majetku, ale příliš to nedělají," hodnotí po pěti měsících fungování této preventivní služby.

O tom, kde vyroste služebna státní policie rozhoduje podle českolipské policejní mluvčí Ivany Balákové vedoucí územního odboru Policie České republiky. Velkou váhu má přitom dostatek peněz v rozpočtu.

Autor: Adéla Vachtová