Králík je obžalovaný ze sjednání výhody při udělení veřejné zakázky a zneužití pravomoci veřejného činitele kvůli údajně zmanipulované zakázce na právní služby, kterou Ralsko přidělovalo na přelomu let 2012 a 2013.

Kauza ve čtvrtek u Okresního soudu v České Lípě dospěla k závěrečným řečem státního zástupce i obhajoby. Rozsudek vynese předseda okresního soudu Milan Vencl v úterý.

Starosta Ralska je po sedmi letech prvním starostou z Českolipska, který byl obžalován z trestného činu. Coby starosta totiž uzavřel smlouvu na právní služby s doktorem práv Zbyškem Rychtaříkem a jeho společností AZ Mediator, a to poté, co tato společnost měla vzejít jako vítěz z výběrového řízení.

Rychtařík přitom nepodal cenově nejnižší nabídku a jako jediný z uchazečů nebyl ani členem Advokátní komory, což se u poskytování právních služeb považuje za obvyklé. Přesto právník, který je také obžalovaný, zakázku získal.

Obhajoba naopak požaduje, aby byl starosta Ralska zcela zproštěn obžaloby. Obhájce starosty Králíka v závěrečné řeči vykreslil svého klienta jako řádného hospodáře, který doplácí na politický boj uvnitř zastupitelstva v Ralsku.

Státní zástupce ale ve své závěrečné řeči upozornil také na to, jakým způsobem město Ralsko odvedenou práci proplácelo. Rychtaříkovi třeba zaplatilo podstatně větší částku, než jakou městu fakturoval, a také mu poslalo jednorázovou odměnu 200 tisíc korun, která však podle obžaloby neměla vůbec žádné opodstatnění ve smlouvě, kterou Ralsko s právníkem uzavřelo.

U soudu ve čtvrtek ještě před závěrečnými řečmi zazněly takové výpovědi posledních předvolaných svědků. Žena, která městu ve stejné době pomáhala „žehlit" u ministerstva financí a finančních úřadů vyměřené vratky a penále za zpackané dotace, řekla, že starostu upozornila na to, že právník Rychtařík není členem advokátní komory.