Pro příklady nemusíme chodit daleko. Policisté zadrželi minulý týden čtyřiadvacetiletého mladíka, který přespával v chatce v jedné z českolipských zahradních kolonií. Stačilo mu rozbít okno a plánoval si ukrást plastový kufřík s ručním nářadím za více než šest stovek. Před odchodem se ale rozhodl v chatce přespat, což se mu stalo osudným a skončil v rukou zákona.

Ve Vranově zase podezírají policisté devatenáctiletého mladíka z vloupání. Na začátku září mladík vnikl do zahradní chatky, odkud si odnesl zahradní sekačku za 12 tisíc korun.

,,Nejvíce jsou rekreační objekty ohroženy vloupáním v posledních měsících roku, a to až dvakrát víc než během letních prázdnin. Často se přitom stává, že škody zjistí majitelé rekreačních nemovitostí až s několikaměsíčním zpožděním, kdy se po zimním spánku opět poprvé vypraví na svou oblíbenou chatu nebo chalupu,“ uvedl Jaroslav Král, ředitel odboru řízení produktů neživotního pojištění ČSOB Pojišťovny.

Vyšlapejte cestičku k chalupě

Podle policejních statistik se Liberecký kraj umístil v počtu krádeží do víkendových chat soukromých osob na 6. místě mezi všemi kraji v republice. Jen od začátku letošního roku do konce srpna policisté zaznamenali více než dvě stovky krádeží.

Aby se zmírnilo riziko, že právě ta vaše chata se stane objektem řádění zlodějů, je dobré ji občas navštívit i v zimě. A třeba jen takzvaně na otočku.

„Doporučujeme na chalupu občas zajet, vyházet sníh, vyšlapat cestičku. Aby nenechavci viděli, že objekt není úplně opuštěný,“ poradila českolipská policejní mluvčí Ivana Baláková.

Samozřejmostí je, že majitelé své chaty před odjezdem co nejvíce zabezpečí proti vloupání a také proti nepřízni počasí. Lidé by měli například vypustit vodu z bojleru, zkontrolovat stav hromosvodu, odvést zbytečné zásoby potravin nebo pečlivě zamknout všechny dveře a okna zajistit okenicemi.

Kristýna Brožová