O osudu stamilionů korun rozhodli šéf fotbalové asociace Miroslav Pelta a ministerská náměstkyně Simona Kratochvílová v pronajatém bytě v centru Prahy. Zjistil to Český rozhlas Radiožurnál z policejních dokumentů.

Již více než týden uběhl od chvíle, kdy policisté spustili akci proti šéfovi fotbalové asociace Miroslavovi Peltovi a ministerské náměstkyni Simoně Kratochvílové.

Fanoušci Jbc
"Miroslava Peltu podpořím...," říká Jaroslav Hrabák

V souvislosti s "kouzlením" s dotacemi byl na začátku května zadržen ještě předseda České unie sportu Miroslav Jansta nebo pražský zastupitel Karel Březina. Kromě Pelty a Kratochvílové ale byl nakonec obviněn už jen bývalý šéf odboru sportu na ministerstvu školství Zdeněk Bříza a Fotbalová asociace ČR.

Skupinu sledovali kriminalisté od loňského listopadu, pořídili desítky hodin odposlechů, štěnice schovali i ve zmiňovaném bytě. "Vyhodnocením záznamů bylo zjištěno, že Kratochvílová Peltovi mimo oficiální pracovní kontakt zasílala informace o připravovaném znění dotačních programů a o jejich schvalování na poradách vedení," píšou detektivové.

Nejméně 21 z 50 schvalovaných projektů už před jednáním komise přímo řešila Kratochvílová s Peltou. Ani jeden z 50 projektů nebyl vybrán podle zákonných kritérií, a proto podle kriminalistů vznikla České republice škoda půl miliardy korun.

Miroslav Pelta
"Valná hromada by se po kauze Pelta měla odložit," řekl litoměřický šéf Bania

Pelta prý s dostacemi manipuloval kvůli svému opětovnému zvolení do funkce předsedy fotbalové asociace. "Činil tak proto, že si zajišťoval opětovné zvolení a získával sponzory nejméně pro Fotbalový Klub Jablonec, kde působí jako člen představenstva, zároveň je jeho většinovým vlastníkem. Tímto způsobem si také zajišťoval financování aktivit, kterých se účastnily vlivné osoby z řad politiků, podnikatelů, úředníků či z justice, čímž si upevňoval svůj profesní a společenský vliv," vysvětlují kriminalisté.

Ministryně školství Kateřina Valachová kvůli kauze rezignovala, Kratochvílová a Bříza skončili ve svých funkcích. Miroslav Pelta je šéfem fotbalové asociace i v této chvíli.

Miroslav Pelta
Pelta s Kratochvílovou rozdělovali dotace v pronajatém bytě