Velmi nebezpečný vir se v posledních dnech začal šířit elektronickou poštou. Varování před ním vydal i Národní bezpečnostní tým CSIRT. Hackeři se tentokrát snaží nabourat do počítačů nic netušících uživatelů skrze oficiální e-maily českých mobilních operátorů.

„Přistoupili jsme k varování, protože v tomto případě hrozila velká úspěšnost napadení uživatelů, například z toho důvodu, že byly zneužity e-mailové adresy českých mobilních operátorů," vysvětlil bezpečnostní analytik Národního bezpečnostního týmu CSIRT.CZ Pavel Bašta. Závadná korespondence se tváří jako přeposlaná MMS zpráva. Otevřením přiloženého souboru však nezobrazíte fotografii, ale nainstalujete do svého počítače nebezpečný software.

„Účelem těchto virů může být například sledování a získávání citlivých údajů," doplnil Pavel Bašta. Podle něho je velkým problémem i to, že samotný vir nemusí zachytit ani běžné zabezpečení počítače.

„Většina antivirů jej přestala rozpoznávat. Dá se proto očekávat, že jakmile bude aktuální vir detekován, útočník se jej opět pokusí pozměnit," doplnil Bašta.

Samotní mobilní operátoři jsou proti hackerům nyní bezmocní. Odhalení původce viru je takřka nemožné.

„Stejně jako další firmy postižené tímto způsobem nemáme žádnou možnost takovému jednání zabránit," vysvětlila tisková mluvčí společnosti T-Mobile Martina Kemrová. Ta upozorňuje, že k rozesílání MMS zpráv nikdy nedochází skrze přílohu e-mailu.

„Můžeme pouze doporučit, aby byli lidé velmi opatrní při otevíraní mailů z neznámých adres a v podezřelých formátech," dodala Kemrová.

Ke zneužití e-mailové adresy společnosti nedošlo poprvé. Podobné útoky pamatují nejen mobilní operátoři.

„Podobné podvodné aktivity se bohužel čas od času vyskytují. Útočníci mají jediný cíl, a to je vylákat citlivé údaje. Zejména pak jméno a heslo, a to třeba k emailovým službám," řekla zástupkyně tiskového mluvčího společnosti Telefónica Blanka Vokounová.